Документы на недвижимое имущество моего усопшего отца

Добрый день! Мой отец умер более 10 лет назад. Он был владельцем 1/3 участка с жилым домом за городом (дача). Мама (его жена, собственно) и я нашли договор купли/продажи и квитанцию об оплате за свою долю от 1988г. Подскажите, пожалуйста, нужно ли нам что-то переоформлять с отца на мать/меня для подтверждения того, что мы теперь владельцы этой 1/3? Возможно, ехать в сель/раду отвозить какие-то документы. 

12.07.2021 17:20 848

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1600
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня. Враховуючи що право власності набуте до 1991 року то вказане вами в запиті майно є майном колгоспного двору, а ви, батько та мати є членами колгоспного двору, яким належать рівні частки. 
Для належного оформлення права власності на батькову частку вам необхідно звернутись до нотаріуса (я кщо не звертались) за заведенням спадкової справи. Нотаріусу подати документи на підтвердження прав батька на 1/3 та подати заяву на видачу свідоцтва про право власності на спадщину. Враховуючи що право власності в 1988 році не реєструвалось, а лише підлягало господарчому обліку то нотаріус вам відмовить у видачі свідоцтва, оскільки необхідною умовою для спадкування нерухомого майна це наявність зареєстрованого права власності на таке майно за спадкодавцем в реєстрі речових прав на нерухоме майно. Отримавши відмову нотаріуса вам необхідно виготовити новий технічний паспорт та отримати довідку про вартість (оцінку будинку) та з документами які подавали нотаріусу звернутись до суду за місцем знаходження будинку з позовною заявою про визнання права власності на спадкове майно. І тоді ви реєструєте право власності на підставі рішення суду. 

Додатково. Якщо після смерті батька ви не звертались до нотаріуса за заведенням спадкової справи та не проживали разом з ним на момент смерті, то ви пропустили шестимісячний строк на прийняття спадщини. І якщо це дійсно так то доведеться ще й встановлювати додатковий строк в судовому порядку. 

Якщо маєте додаткові питання звертайтесь за прямою консультацією. 

Бажаю успіху. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram