сплата податку студентом

Добрый день, Игорь, 

спасибо большое за развернутый ответ, практичекси все понятно, есть еще несколько моментов, которые хотелось бы уточнить.

Сын живет даже больше 183 дней в Польше, а с учетом карантина он въехал в Польшу в сентябре 2019 года и впервые выехал только 28 февраля 2021, работает он по контракту с фирмой, зарегистрированной на Кипре, у него карта побыту студенческая, так что его взяли на работу, как гражданина Украины, платят ему зп в долларах на карту украинского банка, с учетом того, что он должен оплатить налог с этой зп. Но, кажется, фирма не очень озабочена тем, как и где он его будет платить...и етперь мы не знаем, что делать, платить ли его в Украине, но тут вопрос - он же практически 6 лет в Украине не живет, учится в Польше, о чем есть соответсвующие документы подтверждающие. Платить налог в Польше, там молодые люди до 26 лет освобождены от уплаты налога. на Кипре? Тут для меня вообще все темно, но можно спросить у него на фирме, как они это видят. Что лично меня беспокоит, это то, что он получает доход на укринскую карту и это может вызвать вопрос у фискальных органов, если что

с уважением,

Ольга

14.07.2021 15:33 945

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1598
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня. 

Відповідно до п. 13.3 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) доходи, отримані фізичною особою – резидентом з джерел походження за межами України, включаються до складу загального річно­го оподаткованого доходу, крім доходів, що не підлягають оподаткуванню в Украї­ні відповідно до положень ПКУ чи міжна­родного договору, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України  

Відповідно до пп. 170.11.1 ПКУ у разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку - отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію, та оподатковується за ставкою, визначеною пунктом 167.1 статті 167 цього Кодексу, крім доходів, визначених підпунктом 167.5.4 пункту 167.5 статті 167 цього Кодексу, що оподатковуються за ставкою, визначеною підпунктом 167.5.4 пункту 167.5 статті 167 цього Кодексу, крім прибутку від операцій з інвестиційними активами, що оподатковується в порядку, визначеному пунктом 170.2 статті 170 цього Кодексу, та крім прибутку контрольованих іноземних компаній, що оподатковується в порядку, визначеному пунктом 170.13 цієї статті.

Тобто, якщо не брати до уваги виключення наведенні в пп. 170.11.1 ПКУ іноземні доходи оподатковуються за ставкою 18 %. Крім того, підлягає сплаті військовий збір. Ставка збору становить 1,5 % від об’єкта оподаткування , визначеного статтею 163 цього Кодексу.

Враховуючи, що кошти потрапляють на рахунок в українському банку від Кіпрської компанії, не залежно від часу проживання в Польщі, податок з суми яка надходить на рахунок необхідно сплатити в Україні. Велика ймовірність що договір який укладений між кіпрською компанією та сином є цивільною угодою на надання послуг /виконання робіт, а не трудовий договір. І якщо це так то компанія за сина нічого не платить на Кіпрі, а податки він повинен сплатити самостійно.

У разі якщо згідно з нормами міжнаро­дних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, платник ПДФО може зменшити суму річ­ного податкового зобов'язання на суму по­датків, сплачених за кордоном, він визна­чає суму такого зменшення за зазначеними підставами у річній податковій декларації.

Якщо кіпрська компанія все ж не сплатила податок то ви не можете зменшити суму податку в україні на суму податку сплачену за кордоном.

Раджу в 2022 році до 30.05 подати декларацію про доходи в Україні та сплатити ПДФО та військовий збір 18% та 1.5% вияснити в компанії чи сплачували вони податки за сина, якщо так то зможете зменшити суму податків в Україні.

Відзвітуватись в Польщі по цім доходам буде складно оскільки гроші на рахунок в польському банку не надходили.

Маєте додаткові питання звертайтесь.

Бажаю успіху. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram