Порушення Статуту ОСББ

На загальні збори у лист голосування були винесені питання:

1. Зобов`язати членів правління обрати на посаду голови ОСББ ту особу, яка запропонована та набрала більшість голосів.

1.1. Кандидат "А"

1.2. Кандидат "Б"

1.3. Кандидат "В"

Після підрахунку голосів, по завершенню строку опитування співвласників:

питання 1 - не набрало голосів...

патання 1.1. не набрало голосів ...

питання 1.2. набрало 51 відсоток 

По уставу ОСББ, голова обирається з новообраних членів правління, список яких набрав необхідну кількість голосів, і Правління обране.

Группа осіб блокує перше засідання членів ОСББ, й наполягає на тому, що загальними зборами був обран Голова й пере вибирати ми, члени правління не маємо права!

це так?!? Роз`ясніть меня будь-ласка

15.07.2021 12:49 2320

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1595
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

ЗУ "Про ОСББ" не передбачає процедури обрання голови ОСББ або голови правління ОСББ, у зв`язку з чим такий порядок визначається положеннями статуту ОСББ.

На скільки я зрозумів у вашого ОСББ типовий статут затверджений наказом ДЕРЖАВНИМ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА.

Відповідно до статуту голова обирається рішенням правління з-поміж членів правління більшістю голосів, саме членів правління. 

Таким чином Загальні збори можуть внести зміни до статуту в частині порядку обрання голови ОСББ та прописати порядок таким чином, щоб загальні збори могли обирати голову правління. Якщо залишається так як є  то загальні збори можуть лише обрати членів правління та доручити правлінню обрання голову зі свого складу на розсуд не вказуючи конкретну особу з членів правління. 

Відповідно до ст. 10 ЗУ "Про ОСББ" загальні збори співвласників є вищим органом управління об`єднання, а його рішення мають вищу юридичну силу над рішеннями правління і тому за це повинні проголосувати співвласники. Необхідно звернути увагу, що відповідно до ст. 10 ЗУ  "Про ОСББ" правління має право скликати загальні збори співвласників та ініціювати питання порядку денного. 

Тому якщо у вас правління ініціює питання пред загальними зборами про надання доручення правлінню на обрання голови відповідно до статуту, то така вимога є цілком правомірною, а блокування такого голосування є зловживанням правами співвласника. Але загальні збори за наявності вказівки в статуті про обрання голови правлінням не має права при наданні доручення вказувати конкретну особу кого б загальні збори хотіли б бачити головою з числа членів правління.  

Таким чином, вам необхідно провести засідання правління ОСББ, на якому прийняти рішення про необхідність проведення загальних зборів для надання повноважень на обрання голови, рішення обґрунтовуєте тим, що обрання діючого голови ОСББ прийняте з порушенням ст.10 ЗУ "Про ОСББ" та Статуту, якщо вдасться провести збори, то проводите засідання правління та рішенням правління обираєте голову. У випадку блокування вирішуєте спір в судовому порядку. 

Якщо маєте питання або я не правильно зрозумів ваше питання, то можете написати уточнення на пошту law.help@ukr.net

Бажаю успіху! 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram