Компенсація невикористаної відпустки після реорганізації - чи можна виплатити компенсацію через шість місяців після звільнення?

Сільська рада Б була реорганізована шляхом приєднання до сільської ради Х, прицівника сільської ради Б звільняли вже на новому місці роботи в сільській раді Х за згодою сторін 31.12.2020 року. При звільненні працівником не було повідомлено про наявність невикористаної відпустки за минулим місцем роботи і не була надана довідка про кількість днів невикористаної відпустки тому не було виплачено компенсації. 08.06.2021 року даний працівник (колишній) приніс довідку про кількість днів невикористаної відпустки з заявою, що в разі невиплати даної компенсації буде звертатися до суду. Які наші дії надалі? Чи можемо ми виплатити компенсацію після шести місяців як цю людину звільнили?Чи чекати рішення суду з даного приводу?Роз"ясніть будь ласка що можна і потрібно робити.

30.07.2021 14:24 1950

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1598
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Якщо проводиться реорганізація установи шляхом злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення, то у цьому випадку всі права і обов’язки реорганізованої установи переходять до новоствореного суб’єкта (правонаступника). Як правило, при реорганізації не відбувається припинення трудових відносин з усіма працівниками і більша їх частина переходить до новоствореної установи, і від цього залежить до кого ж перейшли обов`язки пов`язані з компенсацією за не використану відпустку.  

Тому необхідно спочатку розібратись яким чином працівник був переведений на нове місце роботи зі звільненням з сільської ради Б (припинено трудовий договір та укладено новий) чи без звільнення (без припинення трудового договору, просто внесено запис до трудової книжки про реорганізацію).

Так при першому варіанті, якщо в трудову книжку згідно з наказом внесено запис про припинення трудового договору на підставі п.5 ч.1 ст.36 КЗпП власник або уповноважений ним орган зобов’язаний у день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним остаточний розрахунок (ст. 47 КЗпП). Роботодавець зобов’язаний виплатити працівникові всі належні йому відповідно до трудового законодавства суми, а саме:

— заробітну плату за фактично відпрацьовані дні в місяці звільнення;

— вихідну допомогу (якщо така передбачена);

— компенсацію за невикористану відпустку;

— інші виплати.

У випадку якщо працівник виявив бажання переміщення відпустки або компенсації на установу яка утворилась після реорганізації то реорганізована установа перераховую компенсацію (не використану відпустку) на рахунок нової установи. 

У такому випадку працівникові за його бажанням щорічна відпустка повної тривалості може бути надана до настання шестимісячного строку безперервної роботи у перший рік роботи на новому підприємстві (п.8 ч. 7 ст.10 Закону України «Про відпустки»). Компенсація, нарахована за попереднім місцем роботи за невикористані дні щорічної відпустки і перерахована на рахунок підприємства, на яке переведено працівника, не виплачується. Розрахунок відпускних здійснюється у вказаному вище періоді.

Якщо такої заяви працівником не подано, грошова компенсація за невикористану відпустку має бути виплачена працівнику при звільненні з попереднього місця роботи (підприємства, що реорганізовано).

Тобто, якщо переведення оформлено згідно п. 5. ч. 1 ст 36 та не має заяви про перерахунок відпустки (компенсації) на нове місце роботи, то з великою ймовірністю суд буде програно. Тому раджу перевірити на якій підставі було здійснено переведення. 

Якщо у вас у працівника другий варіант (без припинення трудового договору), наприклад, у разі зміни підпорядкованості підприємства, установи, організації, зміни власника, а також при реорганізації (ч. 3 і 4 ст. 36 КЗпП) дія трудових договорів працівників продовжується. У цьому випадку звільнення працівників не відбувається, а отже, компенсація за невикористану відпустку не виплачується реорганізованою установою не виплачується, а обов`язок по забезпеченню правом на щорічну відпустку переходить до правонаступника (в тому чилі у випадку подальшого звільнення з нового місця роботи).  

При другому варіанті раджу компенсацію випалити не чекавши рішення суду, оскільки за весь час затримки розрахунку зі звільненим працівником нараховується сума середнього заробітку, і працівник звертаючись до суду окрім суми компенсації за не використану відпустку, має право вимагати додатково суму середнього заробітку за весь час затримки розрахунку.

Бажаю успіху!  

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram