Родители отобрали паспорт и не отдают

Здравствуйте, мне 19 лет и родители отобрали загранпаспорт, а мне уезжать 4 числа и никто не собирается отдавать, одни скандалы и угрозы в мою сторону. Подскажите пожалуйста что делать в такой ситуации? 

31.07.2021 08:26 828

Консультація виконавця

Микола Лях
Юрист
У сервісі: 5 років
125 відгуків (122 +) (3 -)
Консультацій: 287

Доброго дня! По Вашому питанню повідомляю наступне:

  1. Вашу ситуацію можна розглянути як один з випадків домашнього насильства.

 Домашньє насильство може мати такі форми (у Вашому випадку):

  • Психологічне насильство;
  • Економічне насильство;
  • Фізичне насильство.

 Ці форми домашнього насильства я наводжу нижче.         

  Психологічне насильство – форма домашнього насильства, де вас словесно ображають, погрожують, принижують, переслідують, залякують та роблять інші дії спрямовані на обмеження волевиявлення людини.  До цього виду насилля також відносять переслідування, постійний контроль з боку кривдника, погрози.

  Економічне насильство – форма домашнього насильства, де вас обмежують у доступі до ваших грошей чи забороняють використовувати кошти так, як ви бажаєте. До нього також слід віднести пошкодження вашого майна, перешкоджання в доступі до їжі, житла, майна, обмеження в можливості працевлаштування чи навчання, змушення до жебрацтва та шантажування.

    Фізичне насильство – форма домашнього насильства, що включає ляпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусання, а також незаконне позбавлення волі, нанесення побоїв, мордування, заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, залишення в небезпеці, ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, заподіяння смерті, вчинення інших правопорушень насильницького характеру.

   Відповідно до чинного законодавства особи, які вчинили домашнє насильство, несуть кримінальну, адміністративну чи цивільно-правову відповідальність. Так, наприклад, адміністративна відповідальність за вчинення домашнього насильства передбачена статтею 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а кримінальна відповідальність передбачена статтею 126-1 Кримінального кодексу України.

 

   2. Найперше, куди потрібно звернутися за допомогою – це поліція. Ви можете викликати поліцію за телефоном 102 або звернутися особисто до райвідділу та написати заяву.

    Якщо Ви боїтесь звертатись до поліції з даного питання чи з інших причин, то можете зателефонувати на номери гарячих ліній, де вам нададуть роз’яснення та консультування:

  1. Національна "гаряча лінія" з питань протидії насильству та захисту прав дитини 0 800 500 335або 116 123 (з мобільного) – безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів будь-яких операторів по всій території України;
  2. Національна гаряча лінія з питань запобігання домашнього насильства, торгівлею людьми та гендерної дискримінації 0-800-500-005, або з мобільного116-123 вона працює цілодобово;
  3. Державний кол-центр з питань запобігання домашньому насильству 1547;
  4. Урядовий кол-центр 1545;

Моя порада:

    Зверніться до батьків з проханням мирно вирішити цю справу, і не доводити її до звернення у поліцію, чи навіть до судових органів.

На все добре.  З повагою Микола Лях

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram