Припинення ФОП на спрощеній системі - ліквідаційна звітність

1.04.2021 закрито ФОП 3 групи спрощенець. Подавши ліквідаційну звітність за півріччя ( в п.8 "період перебування фізичної особи- підприємця на спрощеній системі оподаткування" Додатку 1 зазначений період з 1.01.2021 по 30.04.2021) прийшла відповідь із зазначеною помилкою. А саме, вказано: В Додатку1 зазначено помилковий "Період перебування ФО-підпр. на спрощеній системі оподаткування. Зокрема такий період не відповідає інформації в рядку "Податковий ( звітний) період" у Додатку 1. В чому ж моя помилка у звіті?

06.08.2021 15:59 3975

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 3 роки
417 відгуків (415 +) (2 -)
Консультацій: 1588
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Нормами ПКУ не передбачено подання ліквідаційної звітності для фізичних осіб, які перебували на спрощеній системі оподаткування.

ФОП, які перебували на спрощеній системі оподаткування та щодо яких до ЄДР внесено запис про припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, подають податкові декларації платника єдиного податку – ФОП востаннє за податковий (звітний) квартал в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, з наростаючим підсумком з початку року протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу або до закінчення такого звітного періоду на який припадає дата ліквідації.

Відповідно до вимог податкового кодексу реєстрація платником єдиного податку є безстроковою та може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу, зокрема у разі  припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем відповідно до закону - в день отримання відповідним контролюючим органом від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення. 

У вас дата припинення 01.04.2021 року тому період в графі 8 Додатку 1 повинен містити період з початку року по останній день місяця, в якому відбулося припинення підприємницької діяльності, в даному випадку «01.01.2021 - 30.04.2021» з періодом  графі 8 все вірно.

Можливо ви заповнили не вірно інші графи додатку 1. 

Приклад заповнення Додатку 1 до декларації (ліквідаціна півріччя):
1. обирається стан документа «Звітний», податковий період «Х» півріччя;
2. у графі 4 «Податковий звітний період» - позначка «Х» - «півріччя»;
3. у графі 5 «Тип форми» - після припинення «Х»;
4. у графі 6 «Державна реєстрація припинення» вказується, в даному випадку «30.04.2021»;
5. у графі 8 «Період перебування фізичної особи-підприємця на спрощеній системі оподаткування» зазначається період з початку року по останній день місяця, в якому відбулося припинення підприємницької діяльності, в даному випадку «01.01.2021 - 30.04.2021»;
6. у графі 8.1 «Код категорії застрахованої особи» - вказується «6»;
7. надалі заповнюється таблична частина графи 9 «Визначення сум нарахованого доходу застрахованих осіб та сум єдиного внеску” - зазначаються суми доходу, на які нараховано ЄСВ, розмір ЄСВ та суми нарахованого ЄСВ (за перші чотири місяці наростаючим)

Якщо ви заповнили все так як зазначено вище то це помилка, скоріш за все викликана, недосконалою роботою електронного кабінету який при перевірці вважає що період в графі 4 та графі 8 повинні співпадати, але це остання звітність у зв’язку з припиненням тому вони можуть не співпадати. 

Спробуйте подати в паперовому вигляді наручно або поштою. 

З додатковими питаннями (якщо такі є) звертайтесь на пошту law.help@ukr.net

Бажаю успіху.

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram