Право на постійне користування земельною ділянкою для сг потреб після смерті власника

У 1992 було засноване фермерське господарство далі(фг), на правах постійного користування земельню ділянкою(є акт). Після смерті у 2014р засновника який був головою фг, право управління фг перейшло до мене як до прямого нащадка у 2015р (є документ який це посвідчує). З моменту заснування фг не було реорганізоване, не розпайоване, не припиняло свою роботу. Зараз почався продаж землі, чи маю я право викупити дану землю на пільгових умовах, і чи не відберуть її у мене? Є кадастровий номер. Земля використовується за прямим призначення. Вивчав дану справу, але однозначного висновку не дійшов. Зараз прийнятий Закон 1423 (проєкт 2194) – нова «Земельна Конституція». Який повинен вирішити це питання на користь землевласників і дати ім можливість викупити на пільгових умовах дану землю. Але я в цьому не дуже розбираюсь, тому звертаюсь до вас. Можливо є інші закони на користь землевласників, які дали б право викупити землю. А також які є законні причини відмовити мені у викупу землі, і чи не суперечать вони законам. При цьому, з огляду на останню судову практику на думку ВПВС, правове становище ФГ як юридичної особи та суб’єкта господарювання, в тому числі його майнова основа, повинні залишатися стабільними незалежно від припинення участі в його діяльності засновника такого господарства як в силу об’єктивних причин (смерті, хвороби тощо), так і на підставі вільного волевиявлення при виході зі складу фермерського господарства. Відтак, згідно із висловленою ВПВС позицією,право постійного користування земельною ділянкою, наданою для ведення фермерського господарства його засновнику, зберігається за ФГ, до якого воно перейшло після створення фермерського господарства, до моменту припинення діяльності такої юридичної особи як ФГ. Чи можу я використовувати дані постанови як аргумент, і що робити у випадку відмови? Які шанси що вдасть викупити землю на пільгових умовах?

07.08.2021 21:41 1552

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
299 відгуків (298 +) (1 -)
Консультацій: 994
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

По вашому питанню повідомляю наступне.

 

Із наведеної вами постанови ВПВС прямо вбачається, що земельна ділянка має залишаться за ФГ незалежно від виходу із нього його засновника.

Тобто, вихід із ФГ його засновника не зумовлює припинення у ФГ права на використання земельної ділянки.

Зокрема також далі суд зазначив, що:

Звідси у разі смерті громадянина - засновника СФГ відповідні правомочності та юридичні обов`язки щодо використання земельної ділянки, яка була надана засновнику саме для ведення фермерського господарства, зберігаються за цією юридичною особою до часу припинення діяльності фермерського господарства у встановленому порядку.

З огляду на викладене Велика Палата Верховного Суду вважає за необхідне відступити від цієї правової позиції та зазначити, що у разі смерті громадянина - засновника селянського (фермерського) господарства (фермерського господарства) право постійного користування земельною ділянкою, наданою для ведення фермерського господарства його засновнику, не припиняється зі смертю цієї особи, а зберігається за фермерським господарством до якого воно перейшло після створення фермерського господарства. Звідси право постійного користування земельною ділянкою саме через перехід його до селянського (фермерського) господарства (фермерського господарства) не входить до складу спадщини. Спадкувати можна права померлого засновника (члена) щодо селянського (фермерського) господарства (фермерського господарства), а не земельну ділянку, яка перебуває в користуванні такого господарства.

Таким чином право використання земельною ділянкою зберігається за ФГ аж до моменту його припинення як юридичної особи.

Використання зазначеного судового документу є сумнівним, оскільки в ньому навпаки зазначено про те, що земельна ділянка перебуває у використанні ФГ до моменту припинення ФГ як юридичної особи.

 

Також відповідно до 61 перехідних положень Земельного кодексу України:

громадяни України, яким належить право постійного користування, право довічного успадкованого володіння земельними ділянками державної і комунальної власності, призначеними для ведення селянського (фермерського) господарства, а також орендарі земельних ділянок, які набули право оренди землі шляхом переоформлення права постійного користування щодо зазначених земельних ділянок до 2010 року, мають право на викуп таких земельних ділянок у власність з розстрочкою платежу до десяти років за ціною, яка дорівнює нормативній грошовій оцінці таких земельних ділянок, без проведення земельних торгів. У разі купівлі земельної ділянки з розстроченням платежу право власності переходить до покупця після сплати першого платежу. Вимоги частини сьомої статті 130 цього Кодексу не поширюються на земельні ділянки, які придбаваються відповідно до цього пункту.

 

Право викупу також належить громадянам України - спадкоємцям громадян, яким належало право постійного користування, право довічного успадкованого володіння земельними ділянками державної і комунальної власності, призначеними для ведення селянського (фермерського) господарства (крім випадків, коли такі земельні ділянки були передані у власність чи користування фізичним або юридичним особам). Якщо таких спадкоємців декілька, земельна ділянка придбавається ними у спільну часткову власність, де частки кожного із спадкоємців у праві власності є рівними.

 

Права постійного користування та довічного успадковуваного володіння земельними ділянками державної та комунальної власності зберігаються за суб’єктами відповідного права, які не здійснили викуп таких ділянок відповідно до абзацу першого цього пункту.

 

Таким чином ви маєте право на отримання земельної ділянки на вищезазначених умовах.

Якщо ви отримаєте відмову у викупі земельної ділянки, то ви маєте право таку відмову оскаржити до суду, якщо вважатимете це за потрібне.

 

 

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram