Якщо прийшла повістка про призов на службу студента, який навчається за кордоном

Чи підлягає призову студет очної форми навчання, який перебуває у академвідпустці (навчається за кордоном). Прийшла повістка "підлягає призову.."

08.08.2021 01:00 2381

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
422 відгука (420 +) (2 -)
Консультацій: 1609
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Відповідно до ст. 17 ЗУ "Про військовий обовязок та військову службу "Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

у закладах загальної середньої освіти III ступеня та професійної (професійно-технічної) освіти з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;

у закладах фахової передвищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття початкового рівня (короткого циклу) та першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за програмами ступеневої системи освіти;

У закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти;

у закладах середньої або вищої духовної освіти з денною формою навчання;

в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва.

Право на відстрочку від призову на строкову військову службу для здобуття освіти також мають громадяни України, які в рамках міжнародних договорів України навчаються у закладах освіти інших держав.

Крім того, відповідно до ч. 11 ст 17 ЗУ "Про військовий обовязок та військову службу" громадяни призовного віку, які перервали навчання у зв`язку з отриманням академічної відпустки, реалізують право на академічну мобільність, а також які поновлені у закладі вищої освіти, право на надану відстрочку від призову на строкову військову службу не втрачають.

Таким чином, берете в закладі освіти довідку, що зараховані до числа студентів  денної форми навчання, документ на підтвердження перебування в академічній відпустці, легалізуєте їх шляхом проставлення апостилю та робите їх нотаріальний переклад на українську мову та надає їх разом з заявою про відстрочку до військомату. Якщо отримаєте відмову в наданні відстрочки, оскаржуєте її в судовому порядку, оскільки ви маєте право на відстрочку від призовуа підставі ст. 17 закону, вказаного вище.

Бажаю успіху! 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram