Якщо ФОП переселенця зареєстровано на непідконтрольній території

Мій ФОП зареєстровано у м.Луганськ. з 2008 року. У 2014 переїхав до Борисполя. Податкова автоматично переїхала до Северодонецька.
На мої устні запитання податкова не вимогаладодаткових дій з моєї сторони. Увесь час я сплачую податки. Був на другої групі єдиного податку, та у 2018 перейшов на третю группу. моя діяльність полягає в продажу запчастин до автівок за допомогою відправлення новою поштою. Находжуся увесь час у Борисполі. арендую також приміщення для діяльності.

з 2019 отримав довідку переселенця за місцев проживання у м.Бориспіль. Щоб перейти у податкову Борисполя потрібно обовязково їхати у Лісічанськ і там робити зміні у реєстрі та переходити у податкову Борисполя. Так як потреби не було, та й вільного часу, я обслуговувався у податкової Лисічанська. Зараз моїм контрагентам прийшли листи з вимогою сплатити за операції зі мною налог з фіз. особи та війсковий збір. Мені потрібна допомога в консультації, та план дій. Покупці в більшості одноразові покупки та невелики суми. Та якщо я не розберу цю ситуацію, то втрачу своїх клиєнтів.
змііст листа во вкладенні

20.08.2021 17:18 2368

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 3 роки
410 відгуків (408 +) (2 -)
Консультацій: 1573
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Відповідно до пп. 38.9 п. 38 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) під час нарахування (виплати) фізичним особам – підприємцям, місцезнаходженням або місцем проживання яких є тимчасово окупована територія (незалежно від системи оподаткування), доходу від здійснення ними підприємницької діяльності суб’єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, зобов’язані утримати податок на доходи фізичних осіб у джерела виплати.

При цьому на таких осіб не поширюється дія п. 177.8 ст. 177 ПКУ та пп. 2 п. 297.1 ст. 297 ПКУ.

Доходи від здійснення підприємницької діяльності, оподатковані відповідно до пп. 38.9 п. 38 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичної особи – підприємця та/або доходу фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку.

Тобто, фактично, дохід ФОП який зареєстрований на непідконтрольній території не вважається доходом ФОП єдиноподатника (в вашому випадку), а тому ваш клієнт виплачуючи вам дохід зобов`язаний був утримати та сплатити  ПДФО та військовий збір як податковий агент. 

В судовій практиці зустрічаються поодинокі рішення судів що встояли в апеляції де платники податків скасовували податкові повідомлення рішення про стягнення штрафу за порушення обов`язку податкового агента та сум ПДФО та ВС. Позиції судів обґрунтовані тим, що якщо ФОП якому було виплачено дохід фактично проживає та здійснює діяльність на підконтрольній території, належним чином подає звітність та сплачує податки з доходу отриманого від господарської діяльності, то не підлягає застосуванню пп. 38.9 п. 38 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. В такому випадку платник податку при виплаті такому ФОПу доходу керується саме п. 177.8 ст. 177 ПКУ та пп. 2 п. 297.1 ст. 297 ПКУ.

Залишаю посилання на них: https://reyestr.court.gov.ua/Review/91846042

https://reyestr.court.gov.ua/Review/86551228

https://reyestr.court.gov.ua/Review/82866371#

https://reyestr.court.gov.ua/Review/88185706

Тому порадьте клієнту надати у відповідь на вказану вимогу підтвердження того, що ви проживаєте на підконтрольній території та здійснюєте діяльність також на ній долучивши ваші реєстраційні документи та документи на підтвердження здійснення господарських операцій та сплати податків з них (можна звітність). До вказаних документів надати пояснення того що ви здійснюєте діяльність на території України, належним чином ведете податковий та бух облік та в строки визначені законодавством сплачуєте податки. 

Якщо, це не допоможе, то клієнту необхідно буде звертатись до суду та пробувати довести відсутність порушень обов`язків податкового агента.

Інший варіант, щоб не втратити клієнтів це покрити їх витрати на ПДФО і ВС та штрафи.

Норми податкового кодексу передбачають наступні фінансові санкції за порушення нарахування та сплати ПДФО та ВС: 

Зміст порушення
Розмір штрафу
Норма ПКУ
Неподання, подання з порушенням установлених строків, подання не в повному обсязі, із недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку, якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов`язань та/або до зміни платника податків• за перше порушення протягом року – 1020 грн;
• за ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення – 2040 грн
Пункт 119.1 ПКУ
Оформлення документів, що містять інформацію про об`єкти оподаткування фізосіб або про сплату податків без зазначення реєстраційного номера облікової картки платника податків або з використанням недостовірного реєстраційного номера, крім випадків, визначених у п. 119.1 ПКУ340 грнПункт 119.2 ПКУ
Зверніть увагу, навіть якщо помилку вчасно не виправлено, треба враховувати норми п. 109.3 ПКУ: необхідною умовою притягнення особи до фінансової відповідальності за вчинення цього податкового правопорушення є встановлення контролюючими органами вини податкового агента.
Ненарахування, неутримання та/або несплата (неперерахування) податків податковим агентом*10% суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.
Але, в разі, якщо порушення умисне:
25% суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.
Також 50% зазначеної суми — при повторному вчиненні правопорушення протягом 1095 днів; 75% зазначеної суми — при вчиненні аналогічного правопорушення протягом 1095 днів утретє і більше

Стаття 125-1 ПКУ

Таким чином пропоную наступний порядок дій: 

1. Змінити в реєстрі юридичних осіб та ФОП відомості про місце проживання;

2. Надати клієнтам документи на підтвердження проживання та здійснення діяльності на території України, документи на підтвердження своєчасного подання звітності та сплати податків від господарської діяльності, реєстраційні документи. 

3. У випадку не врахування пояснень клієнтів та наданих документів податковою, то або запропонувати йому сплатити суми визначені податковими повідомленнями - рішеннями або фінансувати їх оскарження в судовому порядку. (в цьому пункті необхідно порахувати що буде дешевше оскаржити чи просто сплатити суми з рішень). 

Якщо маєте додаткові питання звертайтесь на пошту law.help@ukr.net

Бажаю успіху! 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram