процедура обращения в иностранный суд

Здраствуйте! Я к вам уже обращался по поводу - заказывал услуги на зарубежной бирже фрилансеров www.upwork.com,заказывал оптимизацию вебсайта https://svgembroidery.com, получил некачественую услугу, могу ли вернуть хотя бы частично деньги ?

Вы мне в телеграм ответили что есть процедура обращения в иностраный суд, как это сделать ?

25.08.2021 11:43 1255

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
417 відгуків (415 +) (2 -)
Консультацій: 1590
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня.

В першу чергу необхідно визначити громадянином (або резидентом) якої країни є ваш виконавець. Це можна визначити з документів якими ви обмінювались при виконанні договору про надання послуг, та з профілю виконавця на www.upwork.com. 

Договором між вами та виконавцем (за участю посередника www.upwork.com) не визначено порядку вирішення спорів, зокрема щодо права, що підлягає застосуванню до правовідносин та судової установи на розгляд якої сторони передають спір, тому в даній ситуації слід керуватись вимогами ЗУ "Про міжнародне приватне право". 

Відповідно до ст. 44, 75, 76 ЗУ "Про міжнародне приватне право", якщо сторони в договорі не прийшли до згоди щодо судової установи та права що підлягає застосуванню, то справа підсудна судовій установі право якої згідно ст. 44 ЗУ "Про міжнародне приватне право" підлягає застосуванню, а саме право громадянства (резидентства) виконавця за договорами про надання послуг / виконання робіт. Тому і необхідно встановити правовий зв'язок виконавця з певною державою. 

Згідно ст. 75, 76 ЗУ "Про міжнародне приватне право" суди України можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи зі стороною іноземцем, окрім інших, в таких випадках:

якщо на території України відповідач у справі має місце проживання або місцезнаходження, або рухоме чи нерухоме майно, на яке можна накласти стягнення, або знаходиться філія або представництво іноземної юридичної особи - відповідача;

 дія або подія, що стала підставою для подання позову, мала місце на території України. 

Якщо ваш виконавець або ваш спір відповідає критеріям описаним в ст. 75, 76 ЗУ "Про міжнародне приватне право" то позов можна буде подати до суду в України, та вирішити за українським законодавством. Процедура подання позову в вашому випадку визначатиметься в залежності від суб'єктивного складу (статусу) сторін спору або Цивільним процесуальним кодексом України (глава 1,2 розділу 3) якщо хоча б одна із сторін не мають статусу підприємців, або Господарського процесуально кодексу України (глава 1,2 розділу 3) якщо особи мають статус підприємців.

Щодо процедури звернення до іноземного суду.

В більшості країн романо-германської системи права (кодифіковані нормативні акти) (країни ЄС в основному, РФ, Україна) визначається процесуальним законодавством - процесуальними кодексами, в яких особливо в країнах ЄС процедура схожа на нашу. В англо-саксонські системи права (законодавчі акти та прецеденти) (США, Австралії, Канади, Нової Зеландії, Північної Ірландії, країни Британської Співдружності) процедура звернення до суду визначається окремим за коном в залежності від суб'єктного складу. 

Для опису конкретного порядку дій в вашій ситуації прошу надіслати документи якими ви обмінювались та дані на виконавця мені на телеграм, або на пошту law.help@ukr.net 

Бажаю успіху! 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram