Разъяснение нюансов налога на недвижимость при наличии квартиры и дома

Про налоги на недвижимость...

Все мы знаем о лимитах:
5.1. База оподаткування об’єкта/ об`єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебуває у власності фізичної особи – платника податку, зменшується:
1) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів;
2) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів.
3) для різних видів об`єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток ( у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/ будинків, у тому числі їх часток) - 180 кв.метрів.

Получается, что если у меня квартира 100 кв.м, то я превышаю лимит в 60 кв.м и должен оплачивать налог за 40 кв.м

Но если я дополнительно куплю 1 (один) кв.м в частном доме в селе, то я стану владельцем и квартиры и части жилого дома и мой лимит будет 180 кв.м и я со своей 100-метровой квартирой + 1 кв.м в частном доме уже налог платить не должен.
Интересно, так ли это...

13.09.2021 16:45 1867

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
720 відгуків (719 +) (1 -)
Консультацій: 1837
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

В соответствии с налоговым кодексом (ПКУ), п. 266.2.1. ПКУ, Об’єктом оподаткування є об’єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка.

В соответствии с п. 266.3.1.: Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

При этом, п. 266.4.1. ПКУ - пільги із сплати податку:

База оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи - платника податку, зменшується: в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - на 180 кв. метрів

При этом, в соответствии с п. 266.4.3,

Пільги з податку, для фізичних осіб не застосовуються до:

- об’єкта/об’єктів оподаткування, якщо площа такого/таких об’єкта/об’єктів перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, встановленої підпунктом 266.4.1 цього пункту;

- об’єкта/об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

Таким образом, если площадь не превышает 5-кратного размера от следующих значений: 60 кв.м. для квартир, 120 кв.м. для домов и 180 кв.м. для разных объектов, и Вы не используете их для получения предпринимательских доходов, то действительно, имеете право на скидку в размере 180 кв.м. 

То есть, если у Вас квартира 100 кв.м. и дом 60 кв.м., что вместе составляет 160 кв.м., то ничего платить не нужно.

При этом достаточно владеть не целым домом, а его частью. Платить же придется только если площадь разных объектов превысит 180 кв.м.

С уважением, Дмитрий Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram