Обмеження виплат стипендій в першому півріччі

Доброго дня! Чи законно не виплачувати стипендії частині студентів держзамовлення починаючи уже з 1 півріччя 1-го курсу,  посилаючись на обмеження в 30% замовлення ?  

PS. Державний коледж

15.09.2021 11:55 1015

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
299 відгуків (298 +) (1 -)
Консультацій: 994
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

По вашому питанню повідомляю наступне.

 

Відповідно до пункту двадцять частини першої статті 54 Закону України «Про фахову передвищу освіту» особи, які навчаються в закладах фахової передвищої освіти, мають право на: забезпечення стипендіями у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Аналогічні положення містить також і стаття 53 Закону України «Про освіту».

Більш детально питання виплат стипендій врегульовано Постановою Кабінету Міністрів України від в12.07.2004 № 882 «Питання стипендіального забезпечення».

Пунктом тринадцять зазначеної постанови передбачено, що:

  • Порядок формування рейтингу у відповідному навчальному закладі визначається правилами призначення стипендій, затвердженими вченою (педагогічною) радою відповідно до цього Порядку за погодженням з органом студентського самоврядування та первинною профспілковою організацією осіб, які навчаються. (тобто, у вашому вузі має бути відповідний порядок із яким ви також маєте право ознайомитись);
  • рейтинг, відповідно до якого студентам, курсантам невійськових вищих навчальних закладів призначаються і виплачуються академічні стипендії протягом першого року навчання до першого семестрового контролю, формується на підставі конкурсного бала, отриманого ними під час вступу до навчального закладу. Рейтинги, відповідно до яких студентам, курсантам невійськових вищих навчальних закладів призначаються і виплачуються академічні стипендії протягом наступних навчальних семестрів, складаються за результатами останнього навчального семестру за кожним факультетом (відділенням), курсом і за кожною спеціальністю (напрямом підготовки) на підставі успішності з кожного навчального предмета (дисципліни) з урахуванням участі у науковій, науково-технічній діяльності (творчій активності для мистецьких спеціальностей), громадському житті та спортивній діяльності. При цьому складова успішності повинна становити не менше 90 відсотків рейтингового бала. Процедура визначення рейтингового бала, що визначає місце особи у рейтингу, є однаковою для здобувачів вищої освіти, які навчаються на одному факультеті (відділенні), курсі за однією спеціальністю (напрямом підготовки) у відповідному вищому навчальному закладі;
  • Перед початком підведення підсумків кожного семестрового контролю вчена (педагогічна) рада відповідного навчального закладу з урахуванням видатків на стипендіальне забезпечення, затверджених навчальному закладу у встановленому порядку, визначає однаковий для всіх факультетів (відділень), курсів та спеціальностей (напрямів підготовки) ліміт стипендіатів, яким буде призначатися академічна стипендія за результатами такого семестрового контролю. Цей показник встановлюється у відсотках (у діапазоні від 40 до 45) фактичної кількості студентів денної форми навчання, які навчаються за державним (регіональним) замовленням на певному факультеті (відділенні), курсі за певною спеціальністю (напрямом підготовки) станом на перше число місяця, наступного за датою закінчення семестрового контролю згідно з навчальними планами для відповідних факультетів (відділень), курсів та спеціальностей (напрямів підготовки).
  • Перед початком підведення підсумків семестрового контролю за другий семестр відповідного навчального року також встановлюється ліміт осіб, які зараховані на перший рік навчання і яким до першого семестрового контролю буде призначатися академічна стипендія на підставі конкурсного бала, здобутого під час вступу до навчального закладу.

 

Таким чином, формування переліку осіб, які отримуватимуть стипендію до першого семестрового контролю на основі вступного рейтингу – правомірно, оскільки не суперечить постанові.

Також щодо кількості осіб, які отримуватимуть стипендію за результатами семестрового контролю, їх кількість встановлюється у відсотках (у діапазоні від 40 до 45 відсотків, однак дане обмеження не застосовується до студентів першого року навчання до першого семестрового контролю.

 

За наявності уточнень чи додаткових запитань звертайтесь.

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram