Опікунство, догляд за людиною I A групи

Доброго дня. Підкажіть будь ласка, чи можна і чи оформляється на даний момент догляд за людиною  першої А групи? Якщо так, то які документи і можливі пільги доступні для опікуна, в даному випадку сина, який проживає разом з людиною-інвалідом першої групи.

17.09.2021 09:55 1203

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стсовновашого питання можемо повідомити наступне

Щодо опіки/піклування:

За статтями 58, 59 Цивільного кодексу опіка встановлюється над особами, що визнані недієздатними, а піклування – над особами, що визнані обмежено дієздатними. Ці процедури пов’язані з проведенням судових експертиз (наскільки особа розуміє значення своїх дій та може керувати ними) та встановленням опіки/піклування виключно в судовому порядку.

Отже, якщо людина-інвалід  є при власному розумі, повністю розуміє значення своїх дій та може керувати ними, то встановити опіку/піклування над такою особою неможливо до ухвалення судом рішення про визнання такої особи недієздатною чи обмеження її в дієздатності.

Щодо догляду за людиною I групи інвалідності (підгрупа А):

До першої групи інвалідності з підгрупою А належать особи з виключно високим ступенем втрати здоров'я, який спричиняє до виникнення потреби у постійному сторонньому нагляді, догляді або допомозі інших осіб і фактичну нездатність до самообслуговування.

Догляд за інвалідом І групи передбачає отримання відповідної компенсації за надання соціальних послуг, що призначається і виплачується у грошовій формі непрацюючим працездатним особам, які здійснюють догляд за інвалідом І групи.

Фізичні особи можуть надавати соціальні послуги з догляду для членів своєї сім’ї, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права і обов’язки та є особами з інвалідністю I групи.

Розмір компенсації за догляд  розраховується як , в якому надаються соціальні послуги, та , що передують місяцю подання заяви про згоду надавати соціальні послуги.

Для призначення компенсації непрацюючі працездатні особи, які здійснюють догляд за інвалідом І групи подають в місцеві органи з питань соціального захисту населення заяву, форма якої затверджена  наказом Міністерства соціальної політики України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0475-15#Text

До заяви додаються:

паспорт;

довідка про перебування на обліку в органах Пенсійного фонду України або органах праці та соціального захисту населення — для особи, за якою здійснюється догляд;

паспорт або документ, що посвідчує особу, за якою здійснюється догляд;

документ, який підтверджує, що особа не працює: трудова книжка та довідка органів державної податкової служби довільної форми про те, що особа не перебуває на обліку у даному органі державної податкової служби як фізична особа — підприємець;

за відсутності трудової книжки — заява особи із зазначенням причини відсутності трудової книжки;

витяг з акта огляду медико-соціальної експертної комісії (для осіб, визнаних інвалідами І групи) — для особи, за якою здійснюється догляд.

Компенсація призначається та виплачується з дня подання заяви з усіма необхідними документами до дня досягнення заявником пенсионого віку, але не більш ніж на строк встановлення групи інвалідності.

Якщо у Вас є додаткові питання - звертайтесь.

Успіхів Вам!

З повагою, адвокати Леонови 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram