Топ 10 питань розвязання міфів щодо "Позбавлення батьківських прав"

Практикуючи сімейним адвокатом не один раз стикався з деякими питаннями щодо позбавлення батьківських прав в Українських судах!

Люди (позивачі, відповідачі) мало ознайомлені з деякими питаннями, тонкощами справ щодо позбавлення батьківських прав в Українському законодавстві. В загальному люди (позивачі, відповідачі) зустрічаються з однаковими питаннями та проблемами по категорії вказаних справ. Тому було вирішено написати статтю-консультацію ТОП-10 помилок та міфів щодо позбавлення батьківських прав.

21.09.2021 20:43 1874

Консультація виконавця

Міф перший!

- Існує думка що при позбавлених батьківських прав батько, мати які позбавлені батьківських прав відносно своїх дітей, дитини звільняються від сплати аліментів. Така думка помилкова!

Відповідно до Закону України "Про охорону дитинства" та згідно зі статтею 180 Сімейного кодексу України "батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття".

Міф другий!

- Нібито діти не в праві подавати позов щодо позбавлення батьківських прав відносно своїх батьків або батька, матері! Ця думка теж помилкова!

Згідно зі статтею 165 сімейного кодексу України діти, дитина в праві подати цивільний позов щодо позбавлення батьківських прав відносно своїх батьків або батька, матері в разі якщо вони, вона досягли 14 (чотирнадцяти) років.

Міф третій!

- Часто чую від юристів, адвокатів, клієнтів не має підстав щодо позбавлення батьківських прав! В загальному ця думка є помилковою!

Так, згідно зі статтею 164, частиною 1, пунктом 1 сімейного кодексу України, дослівно "Не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини та протягом 6 (шести) місяців не виявляють щодо неї батьківського піклування". З цих обставин існує підстава, щоб адвокат довів! Підготував доказову базу та докази відносно того що зовсім в повному обсязі батько, мати самоусунулися та не виявляють до дитини дітей батьківського піклування більш ніж як 6 (шість) місяців.

Міф четвертий!

- Підстави щодо позбавлення батьківських прав нібито заборгованість за несплату аліментів! Дійсно коли готуються адвокатом, позивачем, відділом у справах дітей позов щодо позбавлення батьківських прав одного з батьків батька, матері або їх двох, дійсно до суду подається довідка про заборгованість по аліментах з виконавчої служби, якщо аліменти були попередньо призначені судом.

Але даний доказ несплата, заборгованість по аліментах не головний доказ! Так за наявності грамотного адвоката якій в суді підготує відповідача та дасть пояснення щодо не сплати або заборгованості по аліментах даний доказ судом не буде взятий до уваги під час винесення рішення щодо підстав позбавлення батьківських прав батьків, батька, матері.

Міф п’ятий!

- Якщо особа позбавлена батьківських прав батьки або один з батьків мати, батько не мають право на побачення та зустрічі з дитиною, дітьми!

Ні в разі якщо батьки або один з них батько, мати позбавлені батьківських прав мають право на побачення з дитиною, дітьми.

Процедура практично не складна, звернення батьків або одного з батьків мати, батька відносно якого позбавлено батьківських прав до суду який виносив рішення щодо позбавлення батьківських прав заяви про надання права на побачення з дитиною, дітьми, але при умовах якщо це не завдає шкоди їхньому життю, здоров’ю та моральному вихованню за умови присутності іншої особи. Данні дії регламентуються статтею 168 сімейного кодексу України "Побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав."

Міф шостий!

- Якщо адвокат, Вам позивачу каже що ми позбавимо батьківських прав відповідача мати, батька батьківських прав за раз за одне слухання це міф.

На теперішній час судова практика України передбачає, якщо Ви вперше звертаєтесь до суду з цивільним позовом щодо позбавлення батьківських прав крім випадків пов’язаних з кримінальними справами (жорстоке поводження з дітьми, хронічний алкоголізм, вживання наркотиків, експлуатація, жебракування, бродяжництво, насильство в родині, умисні кримінальні злочини відносно дитини, дітей) то суд першої інстанції або відмовить в позивних вимогах щодо позбавлення батьківських прав, можливо позов буде залишений без розгляду з посиланнями на будь-які порушення оформлення сімейно - цивільного позову щодо позбавлення батьківських прав на підставі сімейного кодексу України, цивільного кодексу України, або цивільно процесуального кодексу України. В кращому випадку судом буде винесено попередження щодо можливості позбавлення батьківських прав відповідача, батька, матері. Але не факт є окремі поодинокі випадки коли є підстави позбавлення батьківських прав! Наприклад коли адвокат, позивач, відділ у справах дітей доведуть в суді що відповідач взагалі не бере участь у вихованні, зовсім не цікавиться життям дитини, дітей.

Міф сьомий!

- Дуже часто чую що батьки, мати, батько були позбавлені батьківських прав з інших підстав! Українське законодавство не передбачає інших підстав!

Так дійсно є багато рішень Українських судів де у фабулі рішення суду щодо позбавлення батьківських прав, вказується що батьки не відповідним чином доглядають за дітьми, бідно одягаються, харчуються, мало забезпечені.

В мене була справа коли опікунська рада написала у висновку що у дитини немає столу для навчання!!! але це не підстави щодо позбавлення батьківських прав!!! Це не основні та невагомі ознаки щодо можливості позбавлення батьківських прав лише винесення судом попередження та усунення даних порушень батьками або батьком, мамою. Стаття 164 сімейного кодексу України чітко регламентує "підстави позбавлення батьківських прав."

1. Мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він:

  1. не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини та протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;
  2. ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини;
  3. жорстоко поводяться з дитиною;
  4. є хронічними алкоголіками або наркоманами;
  5. вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; 6) засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

2. Мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав з підстав, встановлених пунктами 2, 4 і 5 частини першої цієї статті, лише у разі досягнення ними повноліття.

3. Мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав щодо усіх своїх дітей або когось із них.

4. Під час ухвалення рішення про позбавлення батьківських прав суд бере до уваги інформацію про здійснення соціального супроводу сім’ї (особи) у разі здійснення такого супроводу.

5. Якщо суд при розгляді справи про позбавлення батьківських прав виявить у діях батьків або одного з них ознаки кримінального правопорушення, він письмово повідомляє про це орган досудового розслідування, який в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України, розпочинає досудове розслідування.

6. Рішення суду про позбавлення батьківських прав після набрання ним законної сили суд надсилає органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини.

Міф восьмий!

- Існує припущення що якщо служба у справах дітей (опікунська рада) склала та надала до суду ВИСНОВОК щодо доцільності позбавлення батьківських прав це вже сто процентів що позивач має позитивний результат щодо позбавлення батьківських прав та суд винесе рішення на користь позивача.

НІ, суд може не погодитися з висновком служби у справах дітей, підстав для цього багато, для прикладу недостатньо обґрунтований висновок, формально складений висновок, завзятість до відповідача членами комісії це особливо в селищних районах України де всі один одного знають, неправдивість висновку та безпідставність. А саме головне якщо суд встановить що висновок та його наслідки суперечать інтересам дитини, дітей.

Міф дев’ятий!

- У батьків які позбавлені батьківських прав існує думка що в разі позбавлення батьківських прав та усиновленні дітей, дитини батьки яких позбавлені батьківських прав не мають можливості поновити батьківство. Це помилкова думка.

В статті від 23.03.2021 року на юридичному інтернет - ресурсі "Протокол", автор адвокат Павло Євгенович Гретченко, "Можливості та шляхи поновлення батьківських прав" повністю розписано можливости поновлення батьківських прав, але це довгий та складний шлях.

Міф десятий!

- Дитина не має права мати свою думку та погляди щодо позбавлення батьківських прав щодо одного з батьків батька, матері або їх обох та викликатися в суд, бо не варто, не треба та непередбачено законодавством України.

Окрема тема участь дітей в судових справах пов’язаних з позбавленням батьківських прав їхніх батьків або одного з батьків батька, матері. Згідно, статті 171 сімейного кодексу України передбачено що дитина має право на те, щоб бути вислуханою батьками, іншими членами родини, відповідальними посадовими особами це можуть бути працівники відділу у справах дітей, суддя, прокурор, адвокат з питань, які стосуються їх особисто, а також питань їхньої сім’ї.

Такі дії регламентуються статтею 232 цивільно процесуального кодексу України, "порядок допиту малолітніх і неповнолітніх свідків."

1. Допит малолітніх свідків і, за розсудом суду, неповнолітніх свідків проводиться в присутності батьків, усиновлювачів, опікунів, піклувальників, якщо вони не зацікавлені у справі, або представників органів опіки та піклування, а також служби у справах дітей.

2. Свідкам, які не досягли 16 (шістнадцяти) років, голова роз’яснює обов’язок про необхідність давати правдиві показання, не попереджуючи про відповідальність за відмову від давання показань і за свідомо неправдиві показання, і не приводить до присяги.

3. Особи, зазначені у частині першій цієї статті, можуть з дозволу суду ставити свідкові питання, а також висловлювати свою думку стосовно особи свідка, змісту його показань.

4. У виняткових випадках, коли це необхідно для об’єктивного з’ясування обставин справи, на час допиту осіб, які не досягли 18 (вісімнадцяти) років, із зали судового засідання за ухвалою суду може бути видалений той чи інший учасник справи. Після повернення цієї особи до зали судового засідання голова повідомляє її про показання цього свідка і надає можливість ставити йому питання.

5. Свідок, який не досяг 16 (шістнадцяти) років, після закінчення його допиту видаляється із зали судового засідання, крім випадків, коли суд визнав необхідною присутність цього свідка в залі судового засідання.

Також існує практика "зелених кімнат" де суддя знімаючи мантію спілкується з малолітньою дитиною вислуховує думку дитини, дітей, дивиться на психологічний стан дитини, дітей, щоб їх не травмувати та робить свої висновки які зазначає та використовує в винесені законного рішення у справах щодо позбавлення батьківських прав.

Так ми розглянули на мою думку 10 (десять) основних міфів які частіше виникають в справах щодо позбавлення батьківських прав, але це мала доля питань які виникають в складних категоріях даних справ в Українських судах щодо цивільних позовів щодо позбавлення батьківських прав. Надалі буду старатися проаналізувати та надати більш розширений аналіз проблем пов`язаних з питаннями цивільно-сімейних справ пов’язаних з позбавленням батьківських прав в інших статтях.

Автор консультації: Адвокат Павло Євгенович Гретченко, голова адвокатського бюро "Павла Гретченко", аспірант Науково-Дослідного інституту приватного права і підприємництва імені академіка Ф.Г. Бурчака при НАПрН України.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram