Виплата по вагітності та пологах, якщо жінка ФОП

Жінка відкриває ФОП (2 група, спрощена система) та сплачує ЄСВ за ставкою 22%, але не від мінімальної заробітної плати, а від фактичної, яка складає в середньому 25000 грн на місяць, при цьому дохід отримує готівкою - документів, що підтверджують отримання цієї суми, немає (окрім книги обліку у довільній формі). Наступна цитата із закону дозволяє це зробити (чи ні???):

Стаття 7. База нарахування єдиного внеску
1. Єдиний внесок нараховується:
3) для платників, зазначених у пункті 4 частини першої статті 4 цього Закону, які обрали спрощену систему оподаткування, - на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. (пункт 3-й, частини 1-ї, статті 7-ї розділу ІІІ-го Закону України про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування)

Питання:

Який розмір допомоги по вагітності та пологах отримає жінка ФОП (2 група, спрощена система), якщо на момент настання страхового випадку її страховий стаж дорівнює повним 7 місяцям (до цього не працювала, на обліку у центрі зайнятості не стояла), а сума сплати ЄСВ кожного місяця була 5500 грн? Якими положеннями та законами підтверджується або спростовується висновок, що вона має право отримати "допомогу по вагітності та пологах" в розмірі 103482 грн? Наведіть, будь ласка, конкретні цитати. 

07.10.2021 13:08 1685

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
707 відгуків (706 +) (1 -)
Консультацій: 1864
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

1. Щодо нарахування сплати ЄСВ за себе ФОПом на спрощеній системі оподаткування. 

Так, Ви маєте право згідно із вказаної Вами норми Закону,  нараховувавати та сплачувати  ЄСВ у розмірі 22 відсотка на суму фактично отриманого доходу, але не більше максимальної величина бази нарахування.

Максимальна величина база нарахування в 2021 році складає: згідно із пункту 4 частини 1 ст.1 Закону "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування",  максимальна величина бази нарахування єдиного внеску - максимальна сума доходу застрахованої особи на місяць, що дорівнює п’ятнадцяти розмірам мінімальної заробітної плати, встановленої законом, на яку нараховується єдиний внесок.

Тобто з 01 січня 2021 року- 90 000 грн.  з 1 грудня 2021 року- 97 500 грн. - це максимальна величина бази нарахування ЄСВ.

2.Щодо підтвердження доходу.  Ви отримували дохід в готівковій формі, проте вносили  свій дохід в свою книгу обліку доходів. Проте, при нарахуванні допомоги по вагітності та пологах, будуть братися до розрахунку не дані, що внесені Вами в книгу обліку, крім того,Ви будете подавати звіт по ЄСВ (додаток 5 в якому помісячно відображаються всі доходи ФОПа), та братися для розрахнку буде довідка, яку Ви маєте отпрамати в пенсійному фонді про сплачений ЄСВ за всі 7 місяців страхового стажу про відсутність заборгованості за бюджетом. Всі дані про сплачений ЄСВ обліковуються за Вами як в податкових органах, так і органах пенсійного фонду.  Таку довідку можна також отримати в податковій за місцем обліку.

3. Щодо суми нарахованої допомоги по вагітності та пологам.

Згідно до ст. 18 Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування", Страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності підлягають особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та господарювання, зокрема які є резидентами Дія Сіті, у тому числі в іноземних дипломатичних та консульських установах, інших представництвах нерезидентів або у фізичних осіб, а також обрані на виборні посади в органах державної влади, органах місцевого самоврядування та в інших органах, фізичні особи - підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності на інших підставах.

Згідно до ст. 25 Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування",  Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Допомога по вагітності та пологах застрахованій особі виплачується за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей - 70) календарних днів після пологів. Жінкам, віднесеним до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по вагітності та пологах виплачується за 180 календарних днів зазначеної відпустки (90 - до пологів та 90 - після пологів). Розмір зазначеної допомоги обчислюється сумарно та надається застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.

Згідно до статті 26 Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування",  допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі (крім працівників та гіг-спеціалістів резидентів Дія Сіті) у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу), обчисленої у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, і не залежить від страхового стажу.

Постановою КМУ від 26 вересня 2001 р. № 1266 "Про обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням" пунктом 4 встановлено про те, що середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) не може перевищувати максимальну величину бази нарахування єдиного внеску з розрахунку на один календарний день, яка обчислюється шляхом ділення встановленого її розміру в останньому місяці розрахункового періоду на середньомісячну кількість календарних днів (30, 44).

Враховуючи те, що Ви сплачували ЄСВ у розмірі 22 відсотка не від мінімальної заробітної плати, а від фактично отриманого доходу, то розрахунок допомоги  будет виглядати наступним чином:

- 25 000 грн. -  Ваш середньомісячний дохід 

- 30,44-середньомісячна кількість календарних днів згідно Постанови 1266

- 126 днів- це  період відпустки по вагітності та пологах (у разі відсутності  ускладень) згідно до ст.25 ЗУ "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування"

Отже, рахуємо: 

25 000 : 30,44= 821.28  грн. - це Ваш  середньоденний дохід

Тепер Ваш середньоденний дохід множимо на кількість днів відпустки: 

821,28х126= 103 481,28 грн. 

Таким чином, сума допомоги, яка підлягає сплаті у зв`язку із вагітністю та пологами складає 103 481,28 грн. 

Якщо у Вас є додаткові запитання або уточнення, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало  Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram