Повернення грошей

Доброго вечора. Я з своїм чоловіком дали гроші під %. Склали договір. Людина в договорі виступає як позичальник і у договорі вказано, коли має позичальник повернути гроші і в який термін. Гроші нам вже 2 роки не повертають. Телефон вже не існує. Іноді виходить на зв`язок у вайбер. Тільки одні обіцянки, що поверне гроші. Як нам діяти в такій ситуації?

17.10.2021 12:32 1084

Консультація виконавця

Доброго дня. Враховуючи останні зміни, внесені в чинне законодавство України та по суті зазначених Вами питань повідомляю наступне.

Звісно було б краще, якби була можливість побачити, власне, текст договору позики (розписки), про який йде мова. Загалом, якщо в договорі (розписці) зазначено всі необхідні умови (строк, сума повернення і т.д.), то в даному випадку  шанси на повернення боргу в судовому порядку зростають.

Отож, в разі не повернення боргу при наявності договору позики (розписки) як доказу боргових зобов’язань між Вами та боржником необхідно:

  1. Надіслати поштою або вручити особисто позичальнику письмову претензію про повернення боргу у встановлений розпискою строк або, якщо такий строк не встановлено – протягом 30-ти днів від дня пред'явлення Вами вимоги про це, якщо інше не встановлено договором. Наполегливо раджу Вам надсилати претензію позичальнику листом з описом вкладення та повідомленням про вручення. Якщо вручаєте особисто, то тільки під особистий підпис позичальника з зазначенням дати отримання.
  2. Після спливу 30-денного терміну від дати отримання позичальником Вашої претензії можна подавати позовну заяву до суду про стягнення суми боргу з врахуванням індексу інфляції та 3 % річних.

Додатково інформую, що строк позовної давності становить три роки з дати не повернення Вам коштів, яка вказана в договорі (розписці).

 

В разі виникнення у Вас додаткових питань, звертайтесь на ел. адресу: naseko529@gmail.com. Додаткова консультація надається БЕЗКОШТОВНО.

Будьте здорові!

Хай щастить!

З повагою, Олена.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram