Наследство Завещание Недееспособность

Есть пожилой родственик, он написал уже завещание части имущества. Через некоторое время заболел психическим заболеванием , и сейчас находиться на уходе у дальних родственников.
Подскажите как можно гарантировать что она не перепищет завещание под их давлением? И что делать если это таки это случиться?
Как я понимаю после признания человека недееспособным невозможно изменить завещание или продать имущество опекуемого. Как наиболее просто оформить недееспособнось для человека?
Можно ли проверить что завещание последнее и действующее (получить информацию из наследственного реестра при жизни завещателя)?

17.10.2021 14:40 777

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1598
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго вечора. 
Складання нового заповіту скасовує попередній. При цьому особа яка складає заповіт повинна робити це добровільно, правочин (заповіт) повинен відповідати волі особи і вона повинна розуміти значення своїх дій та розуміти на слідки. Гарантувати що особа не перепише заповіт не можливо оскільки заборонити особі складати заповіт не можливо.
Необхідно звернути увагу, що якщо за рішенням суду особа буде визнана не дієздатною, то скласти заповіт особа не зможе. А поки не має такого рішення нотаріус обмежується лише запитанням чи укладає особа заповіт добровільно та чи розуміє значення та наслідки своїх дій.

Інформацію зі спадкового реєстру по наявність або відсутність заповіту або його зміну за життя заповідача може лише Миньюст, правоохоронні органи та суд. Інші особи можуть отримати інформацію про заповіт надавши нотаріусу свідоцтво про смерть особи про заповіт якої записується інформація. 
Якщо особа яка має певний ступінь психічного розладу підтверджений медичним висновком склала заповіт, то ви, якщо новий заповіт порушує ваші права, маєте право оскаржити в суді заповіт та просити суд визнати його недійсним. Але необхідно буде довести що особа в момент складання оскаржуваного заповіту в наслідок психічної хвороби не розуміла і не могла розуміти характер своїх дій та їх наслідки. Вказаний факт доводиться шляхом проведення висновку судово-психіатричної експертизи. При цьому не має значення визнана особа недієздатною чи ні. 

Таким чином, за відсутності рішення суду про визнання особи недієздатною, така особа може змінювати заповіт безліч разів, після визнання недієздатною не заповіти складати не може. Процедура визнання особи недієздатною здійснюється за заявою родичів в судовому порядку. Єдиною для   недієздатною є наявність у неї хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок якого не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, що підтверджено відповідним медичним висновком. У випадку якщо особа змінить заповіт, то ви маєте право звернутись до суду та просити визнати його недійсним. 

Якщо маєте додаткові питання звертайтесь. 

Бажаю успіху.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram