Юридична допомога

Добрий вечір я в Польщі а дитині надо їхати за кордон. Дитина не повноліття. Як мені дати згоду на її поїздку?

18.10.2021 21:14 862

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
299 відгуків (298 +) (1 -)
Консультацій: 994
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго вечора.

 

Відповідно до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року № 57, виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, здійснюється в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених за нотаріально посвідченою згодою одним з батьків, за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків або без такої.

Так, якщо другий з батьків відсутній у пункті пропуску через кордон, за його нотаріально посвідченою згодою із зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі дитина до 16 років може подорожувати з іншим з батьків або уповноваженою особою.

Для оформлення нотаріальної згоди батьку (матері), а у випадку виїзду дитини до 16 років з уповноваженою особою – обом батькам, потрібно надати нотаріусу оригінали паспортів, реєстраційних номерів облікових карток платників податків та свідоцтва про народження дитини. Така згода по суті є запобіжником незаконному вивезенню дитини за межі України і оформляється у вигляді заяви, на якій справжність підпису батьків засвідчується нотаріально.

У випадку перебування одного з батьків за межами України для оформлення такої згоди він (вона) може звернутися до дипломатичного представництва або консульської установи України за кордоном або нотаріуса відповідної держави перебування (з подальшою легалізацією або засвідченням апостилем, а також без будь-якого додаткового засвідчення у випадках, передбачених міжнародним договором України).

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram