Присвоєння військового звання

Доброго дня! Мені 38 років, вступаю на військову кафедру і виникло питання, що по закінченню кафедри не буде присвоєно військове звання , оскільки вік 38 років на момент вступу. Чи дійсно це так? Цікавить в яких випадках може бути не присвоєння військове звання після закінчення кафедри військової підготовки?

19.10.2021 20:06 693

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
731 відгук (730 +) (1 -)
Консультацій: 1853
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

На військову кафедру для отримання звання офіцера запасу в основному запрошують військові ВНЗ.

Навчання відбувається на підставі положень Постанови Кабінету Міністрів України від 01.02.2012 №48 “Про затвердження Порядку проведення військової підготовки студентів вищих навчальних закладів за програмою підготовки офіцерів запасу” (зі змінами), сумісних наказів Міністерства освіти і науки України та Міністерства оборони України від 15 серпня 2013 року № 1190/560 “Про затвердження Положення про військові навчальні підрозділи вищих навчальних закладів” та від 11.11.2004 за № 531/857 “Про затвердження Інструкції про організацію військової підготовки громадян України за програмою підготовки офіцерів запасу” 

В більшості з них, до навчання запрошуються студенти 2-4 курсів, студенти, які навчаються у магістратурі, випускники коледжів та технікумів, які планують здобувати освіту у вищих навчальних закладах за скороченою програмою, всі бажаючі віком до 40 років, які мають вищу освіту не нижче освітнього рівня «бакалавр»

Обмеження 40 років - мається на увазі, що особі на початок військової підготовки ще не виповнилося 40 років.

До вступних випробувань допускаються громадяни України, які мають або здобудуть освітній ступінь вищої освіти не нижче бакалавра всіх форм навчання, придатні до військової служби за станом здоров’я та морально-діловими якостями.

В вищезгаданих постановах Кабміну обмеження за віком не встановлено. Навчальні заклади самі встановлюють обмеження. В той же час, є деякі ВНЗ, які беруть на навчання студенів до 42 років, і навіть до 45-ти років. 

Якщо в навчальному закладі, куди Ви збираєтесь поступити, встановлено обмеження 38 років, то Ви можете вибрати інший навчальний заклад. Ще раз нагадаю, що в переважній більшості граничний вік - 40 років на момент вступу.

Також хочу зазначити, що граничний вік перевіряється під час вступу. Якщо у Вас прийняли документи для навчання, то можете бути впевнені- після закінчення підготовки Ви отримаєте звання молодшого лейтенанта. 

Після закінчення кафедри військової підготовки не присвєння звання можливе лише у випадку, якщо особа не здала кваліфікаційний іспит.

В разі потреби додаткових роз'яснень, пишіть мені на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram