Якщо виселили з орендованої квартири і не повернули оплату

Мені 18, заселився на квартиру, заплатив за два місяці в перед, прожив два тижні і мене виселили без попередження, і гроші не повернули, вначалі підписували "аля" договір про оренду, на договорі зазначено що я заплатив за перший місяць, а другий доказів нема що я заплатив, (давав на руки) , але при виселенні я записав на диктофон як вони самі говорили що я заплатив, і вони мені повернуть повну суму, в мене залишились ключі , гроші не повернули. Чи має цей договір і запис на диктофоні яку небудь юридичну силу? Є переписки скріншоти, від заселення до виселення і запугування поліцією ... Я описав коротко, але є більше інформації в диктофоні і переписках.

24.10.2021 16:19 1110

Консультація виконавця

Ольга Рудь
Адвокат Миколаїв
У сервісі: 4 роки
8 відгуків (8 +) (0 -)
Консультацій: 22

По-перше, договір оренди житла укладається в письмовій формі (ст.811 Цивільного кодексу Уккраїни). Це означає, що “підписаний” Вами договір має юридичну силу. Хоч яким би формальним він не здавався на перший погляд.

По-друге, у договорі мають бути прописані умови оплати, права та обов`язки сторін, строк дії договору та умови його розірвання, а також сплата “гарантійного платежу” (другий платіж, який Ви сплатили “на руки”) та умови його повернення тощо. Тут важливо звернути увагу, чи прописано в договорі обов`язковість завчасного попередження про розірвання договору зі сторони орендодавця, або інші умови дострокового розірванння договору за ініціативою орендодавця, які можуть мати місце (наприклад, псування орендарем житла чи майна). Якщо такі умови в укладеному вами договорі не передбачено, слід керуватись вимогами Цивільного кодексу України (глава 59).

Нажаль, передачу коштів (у Вашому випадку “гарантійного платежу”, який скоріш за все виступав саме способом забезпечення зобов`язання — тобто оренди квартири на певних умовах, оскільки дійсна правова природа такого платежу має бути зазначена у договорі) можна підтвердити лише письмовими доказами, тобто як у Вашому випадку — розписка наймодавця на договорі про отримання коштів як оплата за перший місяць проживання в квартирі. Свідки, а також скриншоти переписки не можуть бути доказами у суді на підтвердження факту передачі коштів.

Рекомендую (якнайшвидше), після “вивчення” Вами умов укладеного договору, направити рекомендований лист із зворотнім повідомленням орендодавцю (якщо невідома адреса його проживання, направити за місцезнаходженням орендованої квартири) із вимогою повернути Вам сплачені кошти через дострокове розірванння договору в одностронньому порядку за ініціативи орендодавця .

Якщо Ви вважаєте, що в діях орендодавця вбачаються ознаки кримінального правопорушення (шахрайство), слід звернутись із відповідною заявою до правоохоронних органів. Прикласти наявні скриншоти та аудіозапис розмов. За наявності, вказати свідків, їх контактні дані.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram