Закордонна пенсія українцю

Українка пропрацювала в Польші 8 років на умові злиценії а остальні 5 років на умові о праці . Має 58 років, залишилось 2 роки до пенції. Чи має право на пенсію в Польші?

27.10.2021 18:38 1365

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1854
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Відповідно до польсько-українського договору, українець може отримувати пенсію у Польщі, якщо останнім місцем працевлаштування, зареєстроване в управлінні праці, було на території Польщі. Вимагається також, аби це була робота за трудовим договором (умова о праце) або за договором-доручення (умова о злеценя). Таким чином, Вам підходять обидві форми.

рім того, умовою отримання пенсії є досягнення необхідного мінімального віку і стажу роботи. Мінімальний пенсійний вік для жінок – 60 років, для чоловіків – 65 років. Трудовий стаж для жінок має становити 20 років, для чоловіків – 25 років. До стажу зараховуються періоди сплати пенсійних внесків до ZUS (під час працевлаштування), а також період несплати внесків протягом навчання в університеті.

Польсько-український договір дозволяє сумувати трудовий стаж в Україні до пенсійного стажу у Польщі. Тобто якщо ви пропрацювали в Україні 10 років, а потім 15 років у Польщі, то з цього періоду ви можете отримувати пенсію на території Польщі. Проте польський ZUS інформує, що заклад фінансуватиме пенсію українця лише за роки праці у Польщі. За період роботи в Україні пенсія пересилатиметься з місцевого Пенсійного Фонду України.

Отже, з моменту настання 60-річного віку Ви зможете отримувати пенсію в Польщі, якщо ще два роки пропрацюєте на умовах о праце. 

В разі виникнення додаткових питань, пишіть на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Руслана
    Руслана
    2 роки
    Консультацiя № 26208
    Закордонна пенсія українцю

    Оперативність та кваліфікована відповідь ! Мега вдячна за допомогу!!!!

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram