Звільнення від призову на військову службу за станом здоров'я

Добрий день. Мені 19 років, в 2020 році виключений з університету. Минулого року міністр оборони стверджував, що 18-19 річних призивати будуть тільки за писмовою згодою, тому за призовом не слідкував. Повісток з моменту виключення не приходило, у листопаді 2021 прийшло повідомлення у месенджері з військомату, що я ухиляюся від призову з вимогою з`явитися та надати письмові пояснення і погрозою передати справу у розшук.
Є підстави вважати, що я можу отримати звільнення за станом здоров`я.
В Серпні-Вересні 2020 лікувався на денному стаціонарі (повний список захворювань прикріпив). З наявних захворювань повністю впевнений тільки в стійкій вираженій тахікардії (бл 100 уд/хв в стані спокою), у СН і пролапсі мітрального клапана не так впевнений, але вони можуть підтвердитися після обслідування.

Виникають такі питання:
1. Чи призивають примусово 18-19 річних.
2. Яке покарання буде, коли я прийду у військомат.
3. Які із наведених у виписці захворювань можуть служити підставою для звільнення від військової служби.

16.11.2021 23:40 1070

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
739 відгуків (738 +) (1 -)
Консультацій: 1866
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Не можу стверджувати, що там казав міністр оборони минулого року, але навіть якщо він таке і казав, то це не відповідає діючим нормам законодавства. Так, Згідно до статті 15 «Про військовий обов’язок і військову службу» на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров’я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.

Тобто призивний вік не змінився, і це 18 років. Без жодних письмових погоджень з боку призовника.

2. Це поки що психологічний тиск. Ніхто не подасть в розшук - на даний час ще немає для цього підстав. Ви особисто не отримували повістку, не розписувалися в її отриманні, тому кримінальна відповідальність виключена. Максимум - це адмінштраф. Якщо з'явитесь у військомат, Вам вручать повістку і направлять на медобстеження. На підставі пройденого медогляду буде вирішено питання щодо можливості призову на службу.

3. На жаль, я не бачу жодних прикріплених файлів. Скиньте мені на пошту ddmitr@ukr.net я перегляну і тоді зможу доповинити свою відповідь.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram