Чи повинен офіцер запасу 28 років проходити військову службу

Якщо людина закінчила військову кафедру та досягла 27 річного віку, проте по власному бажанню була відрахована з аспірантури, чи повинна вона проходити військову службу. Якщо так - чи обов`язково проходити її в зоні АТО и чи є юридичні підставини відмовитись від проходження як служби в цілому, так і служби в зоні АТО. Дякую!

30.11.2021 19:51 2118

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1854
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

1. На строкову службу призиваються громадяни, які не досягли 27 років. Вам вже виповнилося 27 років, тому Ви не повинні проходити строкову військову службу. 

2. Так як Ви закінчили військову кафедру, Вам повинні були присвоїти звання офіцеру запасу (молодший лейтенант). Теоретично, Вас можуть призвати на військову службу як особу офіцерського складу. Військову службу за призовом осіб офіцерського складу впроваджено з метою допідготовки та перепідготовки офіцерів запасу за визначеними військовими спеціальностями, набуття ними практичного досвіду. Адже офіцери за призовом в обов’язковому порядку пройдуть тримісячну підготовку в навчальних центрах Збройних Сил України та після цього призначатимуться на первинні офіцерські посади до військових части, які не беруть участь в Антитерористичній операції на території Донецької та Луганської областей. 

3. Призов офіцерів запасу відбувається тільки за відповідним наказом Міністра оборони України. Тому наразі Вас не викличуть на офіцерський призов, бо немає відповідного наказу Міністра оборони України.

4. Якщо ж такий наказ буде, то на військову службу за призовом осіб офіцерського складу можуть бути призвані особи віком до 43 років. Проте навіть в цьому разі не факт, що саме Вас викличуть, бо призивають не всіх офіцерів запасу, а вибірково.

5. Які існують підстави для відсрочки (у разі виклику як офіцера запасу):

    -  за сімейними обставинами (вагітна дружина, дружина (або дитина) з інвалідністю, двоє і більше дітей, дитина до 3-х років, непрацездатний батько або матір, одинокий батько (або матір), який виховує двох і більше неповнолітніх дітей).

    -  за станом здоров`я (за результатами медогляду);

    -  для подальшого здобуття освіти (інтернатура, аспірантура, докторантура);

    -  для продовження професійної діяльності (педагог, медик, священнослужитель, поліцейський);

    -  при оголошенні підозри у скоєнні злочину (до прийняття рішення у справі).

Якщо офіцер має батька або мати, рідного брата або сестру, які загинули, померли або стали особами з інвалідністю під час проходження військової служби або зборів військовозобов`язаних, то його звільняють від призову у мирний час.

Якщо залишились запитання, пишіть мені на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram