Обмеження по відсотковим ставкам та термінам виплати кредитів

Чи існують обмеження по відсотковим ставкам та термінам виплати кредитів для МФО? На яку максимальну суму та термін можливо видати мікрокредит, яка можлива найбільша річна відсоткова ставка по мікрокредиту? Чи є різниця в регулюванні кредитів сумою менше однієї мінімальної заробітньої плати та кредитами, які перевищують 6500 грн?

07.12.2021 16:47 2013

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
244 відгука (243 +) (1 -)
Консультацій: 788
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Стосовно вашого питання можмо повідомити наступне

Чи існують обмеження по відсотковим ставкам - законодавче обмеження становить 1,5% в день для споживчих кредитів на термін не більше 1 року. Відсотки по мікрозаймам (до 30 днів) - 1–2,5% в день. Однак на практиці, в результаті реальна вартість процентів може досягти навіть 100%, не порушуючи норм закону.  Але слід звертати увагу на вид (тип) відсоткової (процентної) ставки. 

Законодавством передбачена фіксована та змінювана процентна ставка. Розмір процентів, тип процентної ставки (фіксована або змінювана) та порядок їх сплати за кредитним договором визначаються в договорі залежно від кредитного ризику, наданого забезпечення, попиту і пропозицій, які склалися на кредитному ринку, строку користування кредитом, розміру облікової ставки та інших факторів на дату укладення договору.

Фіксована процентна ставка є незмінною протягом усього строку кредитного договору.Встановлений договором розмір фіксованої процентної ставки не може бути збільшено кредитодавцем в односторонньому порядку.

Змінювана процентна ставка застосовується  кредитором самостійно, з визначеною у кредитному договорі періодичністю, має право збільшувати та зобов`язаний зменшувати процентну ставку відповідно до умов і в порядку, встановлених кредитним договором. У кредитному договорі встановлюється порядок розрахунку змінюваної процентної ставки із застосуванням погодженого сторонами індексу. Порядок розрахунку змінюваної процентної ставки повинен дозволяти точно визначити розмір процентної ставки за кредитом на будь-який момент часу протягом строку дії кредитного договору.У разі застосування змінюваної процентної ставки у кредитному договорі визначається максимальний розмір процентної ставки, що може бути застосований.

Процентна ставка по мікрокредитам може відрізнятися в залежності від умов договору, оскільки розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України https://bank.gov.ua/ua/monetary/stages/archive-rish 

За порушення виконання споживачем зобов’язань за договором про споживчий кредит, загальний розмір кредиту за яким не перевищує розміру однієї мінімальної заробітної плати, процентна ставка за кредитом, порядок її обчислення, порядок сплати процентів не можуть бути змінені у бік погіршення для споживача.

термінам виплати кредитів для МФО? -  терміни виплати встановлються кредитним договором. терміни надання  можуть бути від декілька днів до 30 днів. У разі закінчення терміну договору, якщо сума не сплачена, термін виплати не закінчується та МФО може звертатися за примусовим стягненням до суду або до нотаріуса в межах позовної давності.

На яку максимальну суму та термін можливо видати мікрокредит - мікрокредит надається розміром до 1 мінімальної заробітної плати. За такими кредитами штраф та пеня не можуть перевищувати подвійної суми кредиту. Термін до 30 днів.

яка можлива найбільша річна відсоткова ставка по мікрокредиту? - вжлива умова - це реальна річна процентна ставка, яка вказана в договорі. Детальніше за посиланням https://index.minfin.com.ua/ua/banks/credit/micro/

Чи є різниця в регулюванні кредитів сумою менше однієї мінімальної заробітньої плати та кредитами, які перевищують 6500 грн? -менше однієї мінімальної заробітньої плати - це мікрокредит, більше - кредит. Взагалі регулюються одними НПА, зокрема - ЗУ "Про споживче кредитування", ЗУ" Про захист прав споживачів" та багатьма ЗУ, якими були внесені зміни до ряду законодавчих актів. Регулювання та нагляд здійснює Національний банк України. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram