Облік ПЗ придбаного у нерезидента для подальшого перепродажу резидентам

Підприємство (ми) за ліцензійним договором придбає у нерезидента право використання програмного забезпечення з можливістю укладання субліцензійних договорів з резидентами. За умовами договору право власності залишається у нерезидента, право на використання ПЗ надається нам виключно в межах функціонального призначення, в обмеженій кількості, без можливості модифікувати та вносити зміни в ПЗ. Нібито як кінцевому споживачу (за формулюванням в договорі на придбання), проте компанія придбає право використання для подальшого перепродажу резидентам на таких самих умовах- обмеження на функціональне призначення, обмежена кількість копій, без можливості внесення змін. Питання: як відобразити в обліку купівлю ПЗ (права використання) від нерезидента? Чи вірно відображати таке придбання як нематеріальний актив, чи як звичайну послугу від нерезидента? Ті ж питання при перепродажу права використання ПЗ резидентам. Які проведення?

08.12.2021 18:09 1770

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
716 відгуків (715 +) (1 -)
Консультацій: 1885
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

В Вашому випадку, оскільки підприємство придбало виключні  права на програмне забезпечення з метою передачі цього права на умовах субліцензійних угод, то такі операції з придбання ПЗ вважаються роялті. ПЗ підприємству передається на умовах використання об'єктом інтелектуальної власності з правом розповсюджувати ПЗ. Отже, підприємство не є кінцевим  споживачем за функціональним призначенням такокої ПЗ, тому і  платіж за її використання згідно з ліцензійною угодою підпадає під визначення роялті (див. роз'яснення податкової http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/print-72168.html )

Тому, відображати в бухгалтерському обліку цю операцію з  придбання ПО необхідно як нематеріальний актив  (П (С) БО 8) на субрахунку  125 «Авторське право та суміжні з ним права». Якщо б підприємство було кінцевим споживачем, то  відображати  операцію треба було б на субрахунку  127 "Інші нематеріальні активи". 

А вже операція з реалізації права використання ПЗ по субліцензійним угодам кінцевим споживачам має відображатися на рахунку  36 «Розрахунки з покупцями та замовниками», субрахунку 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг» рахунку 70 «Доходи від реалізації».

Якщо у вас виникли додаткові запитання, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram