Чи можливо претендувати на грошову компенсацію щодо паю (СГ виробництво)

Маю наступне питання: я по рішенні суду являюся спадкоємцем змельної ділянки (паю), зараз у мене є готова технічна документація із встанвлення меж ділянки в натурі (на місцевості) виготовлена на підставі рішеня суду, сертифікату на право частки землі (паю), та відповідного рішення сесій виконавчих органів тих часів (2000 роки), дана земельна ділянка зареєстрована в держ. зем. кадастрі, присвоєно кадастровий номер, та є витяг з ДЗК. Також я зареєструю право власності у держ. реєстрі речових прав згодом. Суть питання - спадкодавець помер у 2001 році, наразі дана ділянка по інформацї із місцевого управління зем. ресурсами знаходится постійно в оренді у певого господарства (назва мені відома) багато років. Тобто її використовують згідно цільового призначення. Чи можу я претендувати на грошові відшкодування по оренді від орендаря ? адже ділянкою фактично користувалися багато років, а орендну плату не платили. Зі слів старости села - сільська рада також нічого не отримувала саме за цю ділянку. Що говорить законодавство про такі випадки ? Чи є прості законодавчі механізми щодо врегулювання подібних питань ? Чи необхідне залучення відповідних адвокатів ?

16.12.2021 14:21 1362

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Законодавство надає можливість і гарантії орендарю не нараховувати та сплачувати орендну плату допоки новий власник земельної ділянки не повідомить про зміну власника земельної ділянки. У випадках отримання спадщини в судовому порядку лише після набрання рішенням суду законної сили встановлюється особа спадкоємця, якому належить зокрема і оренда плата. 

Відповідно до ч. 3 ст. 148-1 Земельного кодексу України особа, яка набула право власності на земельну ділянку, протягом одного місяця з дня набуття права власності на неї зобов’язана повідомити про це її користувачів із зазначенням:

- кадастрового номера (за наявності), місця розташування та площі земельної ділянки;

- прізвища, ім’я, по батькові (для фізичних осіб) нового власника;

- місця проживання (знаходження) нового власника, його поштової адреси;

- платіжних реквізитів (у разі, якщо законом або договором передбачена плата за користування земельною ділянкою у грошовій формі).

Повідомлення надсилається користувачу земельної ділянки рекомендованим листом з повідомленням про вручення або вручається йому особисто під розписку.

Орендар може добровільно виплатити спадкоємцю, тобто Вам, орендну плату за весь строк користування ділянкою після смерті попереднього власника (більше ніж за три роки), але  якщо орендар не згоден здійснити виплати за всі роки, Ви зможете стягнути належні до виплати кошти через суд не більше ніж за останні 3 роки. 

Орендар повинен  сплачувати оренду плату лише тим спадкоємцям, які здійснили державну реєстрацію права власності на земельну ділянку, що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, і надали його копію орендарю. 

Перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи, тобто зміна власника земельної ділянки (орендодавця), не є підставою для зміни умов або припинення договору, якщо інше не передбачено договором оренди землі. За згодою сторін договору оренди, до такого договору можуть бути внесені зміни із зазначенням нового власника земельної ділянки.

Успадкувавши пай, спадкоємець приймає на себе не тільки право власності на нього, а й права і обов’язки, що виникли у попереднього орендодавця за чинним договором оренди землі. Причому, до закінчення терміну оренди новий власник не має права в односторонньому порядку розірвати договір, якщо в договорі оренди не прописано, що смерть орендодавця є підставою для припинення дії договору. Якщо ж така умова зазначена, то за бажанням нового власника укладається додаткова угода про дострокове розірвання договору оренди землі, що реєструється в Держреєстрі речових прав, і в подальшому земельна ділянка може бути передана в обробіток іншому орендареві або ж використовуватись самостійно.

Враховуючи викладене, підсумки наступні:

Орендна плата за користування земельною ділянкою має бути виплачена спадкоємцю у повному обсязі згідно з умовами договору оренди землі, але тільки після переоформлення права власності на земельну ділянку та внесення змін про нового власника до договору оренди землі. Тобто Вам необхідно зареєструвати право власності на земельну ділянку, отримати Витяг та звернутися до орендаря із заявою/повідомленням, як зазначено у консультації, та при необхідності внести доповнення/зміни до договору оренди. 

Якщо у Вас є додаткові питання - звертайтесь. Наша електронна адреса pravoizachita@gmail.com

Успіхів Вам

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram