податковий кредит

ТОВ на загальній системі оподаткування продає тільки книжкову продукцію, яка має пільгу ст197.125 ПКУ вирішило зробити ремонт у орендованому приміщенні. Яке ще не внесено до податкової, як відомості про об’єкт оподаткування. Чи маємо право віднести до податкового кредиту будівельні матеріали та відшкодувати ПДВ?

20.12.2021 11:17 1020

Консультація виконавця

Ігор Бутник (ПП АФ "НІКО")
Аудитор
У сервісі: 5 років
59 відгуків (59 +) (0 -)
Консультацій: 213
Топ 3 спеціалізації:
  • Бухгалтерський облік
  • Податкове право
  • Корпоративне право

     Доброго дня!

     Згідно з п. 198.5. статті 198 Податкового кодексу платник податку зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до пункту 189.1 статті 189 цього Кодексу, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних в терміни, встановлені цим Кодексом для такої реєстрації, зведену податкову накладну за товарами/послугами, необоротними активами придбаними/виготовленими з податком на додану вартість ..., у разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися:

...

б) в операціях, звільнених від оподаткування відповідно до статті 197 ... цього Кодексу. 

     Таким чином, оскільки Ви продаєте тільки пільгову продукцію, звільнену від оподаткування статтею 197 Податкового кодексу, то Ви зараз не маєте права на податковий кредит.

     Але, цим же пунктом 198.5 статті 198 передбачено, що у разі, якщо такі товари/послуги, необоротні активи в подальшому починають використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності, у тому числі переведення невиробничих необоротних активів до складу виробничих необоротних активів, платник податку може зменшити суму податкових зобов'язань, що були нараховані відповідно до цього пункту, на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, зазначеної в абзаці першому цього пункту, зареєстрованого в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Що стосується зв'язку податкового кредиту з формою 20-ОПП, то Кодексом прямого такого зв'язку не зазначено, однак, якщо Ви почнете займатися оподаткованою діяльністю та реєструватимете податкові накладні, за якими Ваші покупці матимуть право на податковий кредит, то є прямий сенс подати повідомлення 20-ОПП з метою упередження можливого блокування податкових накладних.

     З повагою, аудитор Бутник Ігор.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram