Реєстрація права власності на зем. частку (пай)

Питания на ступне - за мною, по рішенні суду, яке набрало сили, - визнали право на земельну частку (пай), від покійної бабусі. Право власності вона не офрмила (держ акта немає), був наявний лише сертифікат з вказаним номером ділянки, та рішення по якому він виданий. На підставі рішення суду, я виготовив технічну документацію, та отримав витяг з ДЗК. Зараз стоїть питання у реєстрації права власності у реєстрі речових прав. У землевпорядній організації (що робила тех. документацію) мені сказали є 2 шляхи в моєму випадку: 1. шлях - подати документи та заяву на сесію місцевої ради для завтердження проекту землеутрою (там буде вказано додатково - передати у приватну власність) із цим рішенням йти до держ реєстратора. - цей варіант дуже довгий, тому що такі заяви розглядаються максимум раз на місцяь + 10 днів очіквання після проведення сесії. (тобто мін 40 днів чекати) У грудні місяці я вже не попав на сесію, хоча подав вчасно клопотання, не втигли фізично розглянути.

2й варіант - реєстрація права в реєстрі, на основі Розпорядження /рішення сесій тих часів. Саме тут виникає питання. На руках є свіжий архівний витяг з розпордженя...про затвердження схеми поділу паїв, в т.ч. тех. документації про передачу часток (паїв) у власність та видачу їм дерд.актів права власності на землю. Вказаний номер сертифіката та зем ділянка (такі ж дані є в рішенні суду), виданий моїй померлій родичці. Також присутній цікавий пункт. Дослівно: "спадкоємцям померлих громадян (додаток такий то) держані акти на право власності на землю видати після офромлення спадщини" - тобто я по рішенні суду якраз являюсь спадкоємцем. То чи можу я із технічною документацією, витягом з ДЗК, паспортом та цим архівним витягом зареєструвати право власності без очікування нового рішення сесії ?
28.12.2021 14:16 1080

Консультація виконавця

Доброго дня!

То чи можу я із технічною документацією, витягом з ДЗК, паспортом та цим архівним витягом зареєструвати право власності без очікування нового рішення сесії ?- ні, оскільки це не передбачено законодавством.

Тим паче що вже було внесення відомостей до Державного земельного кадастру даної земельної ділянки на ваше ім`я.

На підтвердження державної реєстрації земельної ділянки державний кадастровий реєстратор на безоплатній основі надає витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

Державна реєстрація земельної ділянки здійснюється під час її формування за результатами складення документації із землеустрою після її погодження у встановленому порядку та до прийняття рішення про її затвердження органом державної влади або органом місцевого самоврядування  шляхом відкриття Поземельної книги на таку земельну ділянку.

Відповідно до законодавства державну реєстрацію земельної ділянки здійснюють державні кадастрові реєстратори територіальних органів земельних ресурсів. Саме вони приймають рішення про державну реєстрацію земельної ділянки або рішення про відмову у такій реєстрації.

Послідовність проведення державної реєстрації земельної ділянки визначається Порядком ведення Державного земельного кадастру, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2012 р. № 1051.

У Вашому випадку тільки подання на сесію з подальшим затвердженням технічної документації , передачею у приватну власність та подальшою реестрацією у реестрі речових прав

з повагою.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram