Визнання походження новонародженої дитини

Добрий вечір! Мене звуть Ірина. Необхідно отримати свідоцтво про народження дитини, але є певні труднощі, які хочеться вирішити. Чи можна якимось чином (можливо, через нотаріальну довіреність) оформити визнання дитини батьком при отриманні свідоцтва про народження дитини без фізичної присутності батька (працює в іншій країні і так скоро приїхати не може). А ситуація наступна: я завагітніла, будучи в офіційному шлюбі (але з чоловіком не проживали). Новонароджена дитина нині приписується до попереднього шлюбу (розлучення оформили в серпні 2021, а дитина народжена 15.12.2021). Колишньому чоловіку необхідно в РАЦС необхідно написати заяву про відмову, а біологічному батьку - на визнання. Але чи можна оформити заяву про визнання, не перебуваючи фізично у відділу РАЦС?

01.01.2022 22:16 749

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
298 відгуків (297 +) (1 -)
Консультацій: 992
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

 

Описана Вами ситуація врегульована Сімейним кодексом України та Правилами державної реєстрації актів цивільного стану в Україні

Відповідно до частини другої статті 122 дитина, яка народжена до спливу десяти місяців після припинення шлюбу або визнання його недійсним, походить від подружжя.

Однак, згідно до частини третьої цієї ж статті, подружжя, а також жінка та чоловік, шлюб між якими припинено, у разі народження дитини до спливу десяти місяців після припинення їх шлюбу, мають право подати до органу державної реєстрації актів цивільного стану спільну заяву про невизнання чоловіка (колишнього чоловіка) батьком дитини. Така вимога може бути задоволена лише у разі подання іншою особою та матір'ю дитини заяви про визнання батьківства.

 

Таким чином Вам потрібно із колишнім чоловіком подати до РАЦСу спільну заяву про невизнання колишнього чоловіка батьком дитини.

Одночасно із цим потрібно подати спільно з справжнім батьком дитини заяву до РАЦСу про визнання батьківства над дитиною

 

Так, батько дитини може видати довіреність на підписання відповідної заяви, також батько може подати відповідну заяву поштою, але підпис має бути нотаріально засвідчений.

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram