Законное перемещение по территории Польши

Человек находится в Польше уже больше года.Заехал по Био-паспорте,после 3 месяцев прибывания он подался на карту быту.В паспорте уже есть штам.Ему нужно попасть на территорию Франции.Может ли он это сделать и как.Даже если ехать через Украину.

03.01.2022 19:15 964

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго часу доби!

Стосовно вашого питання повідомляємо наступне

При в'їзді до Польщі людина також в'їжджаєте на територію Європейського союзу (ЄС) та Шенгенської зони.

У разі в'їзду на територію Польщі в межах безвізового режиму (що зараховується до короткострокового перебування) перевіряється не лише дійсність наявного паспорта, але й те, чи не використовував іноземець вже весь дозволений ліміт, тобто 90 днів упродовж 180 днів перебування в Шенгенській зоні. Треба пам'ятати, що до строку короткострокового перебування: 

- зараховуються дні, проведені за: шенгенською візою, в межах безвізового режиму, а також в межах процедури отримання дозволу на перебування (за так званим штампом), а також нелегальне перебування, тобто без необхідних документів;

- не зараховуються дні, проведені на підставі дозволу на перебування (карти перебування) та на підставі польської національної візи.

Можна перебувати на території країн-учасниць Шенгенської угоди до 90 днів протягом 180-денного проміжку часу.

При застосуванні цього правила необхідно врахувати наступне:

· День в’їзду вважається першим днем перебування на шенгенській території;

· День виїзду вважається останнім днем перебування на шенгенській території;

· 180-денний проміжок часу не є фіксованим.

Відсутність у країнах Шенгенського простору безперервно протягом 90 днів дозволяє нове перебування до 90 днів.

Безвізове перебування у країнах шенгенської угоди після закінчення тривалого (більше 90 днів) перебування - по національній візі або за дозволом на проживання є можливим, проте необхідно виїхати із шенгенської території, а потім в'їхати по біометричному паспорту уже після закінчення терміну дії національної візи (категорії D)/дозволу на проживання.

Можна під час цього періоду багаторазово в'їжджати на територію ШЗ. При цьому необхідно самостійно добросовісно вести підрахунок кількості попередніх днів перебування, щоб не перевищити дозволену кількість днів перебування – 90 днів у 180-денний проміжок часу. Кількість днів перебування Ви можете підрахувати за допомогою «калькулятора терміну перебування».

Громадяни держав, що не є членами ЄС, які знаходяться на території Шенген більше 90 днів, не маючи дозволу на перебування або відповідної візи для довгострокового перебування, знаходяться там нелегально, що може призвести до заборони їм в’їзду на територію країн-учасниць Шенгенської угоди. Також працевлаштування на території Шенген без відповідного дозволу є нелегальним (навіть якщо кількість днів перебування буде меншою, ніж 90 днів) і призведе до заборони в’їзду на територію країн-учасниць Шенгенської угоди. В залежності від держави-члена за це може стягуватися грошовий штраф.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram