Наскільки ризиково станом на 2022 не оподатковувати регулярний дохід з Payoneer

Доброго дня!

Працюю на британську фірму з якою в режимі онлайн підписував “independent contractor agreement” - документ який, наскільки я розумію, не має значної сили в українському законодавстві (поправте якшо не правий). Крім цього ніяких документів по даній діяльності не маю.

Щомісяця отримую виплату в розмірі від 1 до 2 тисяч доларів на аккаунт в Payoneer, з якого вивожу на протязі місяця платежами по 150-200 доларів на картку Mono. В призначенні платежу пише просто “Privatbank. Поповнення картки.”

Теоретично такі платежі може присилати і мій старий друг з Канади, якому я колись врятував життя або просто якась таємна прихильниця моєї творчості :)

Моє запитання: чи є сенс реєструвати ФОП для такого виду доходу, якшо підприємницької діяльності як такої я не здійснюю, і ніяких супутніх документів (контракти, накладні і т.д.) не маю? Якшо так, яка група була б найбільш доречна і чи незавдасть клопотів відсутність підтвердження коштів?

Також, якшо ФОП не відкривати, наскільки це ризиково у 2022 і чим потенційно може загрожувати, та наскільки висока ймовірність нарватись на проблеми з законом?

Моє питання скоріше з позиції "як можна не платити" ніж "як правильно платити". Буду вдячний за розгорнуту відповідь по обом варіантам. 

19.01.2022 21:57 2077

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
298 відгуків (297 +) (1 -)
Консультацій: 992
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

 

У Вашій ситуації, рано чи пізно у банку та/або податкової можуть виникнути питання щодо походження грошей.

Банк може заблокувати картку, наприклад, під час чергового надходження коштів та запросити документи щодо підтвердження їхнього походження.

Податкова може розцінити такі регулярні надходження як здійснення господарської діяльності без реєстрації суб’єктом господарювання, за це передбачено відповідальність: провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб'єкта господарювання або без подання повідомлення про початок здійснення господарської діяльності, якщо обов'язковість подання такого повідомлення передбачена законом, -   штраф від однієї тисячі до двох тисяч НМДГ (від 17 000 грн. до 34 000 грн) з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої (ст. 164 КпАП).

Тобто, на такий випадок потрібно мати документи, які змогли б підтвердити походження коштів.

Однак, проблема також і у тому, що отримуванні гроші податковою можуть тлумачитись як і просто Ваш дохід, про отримані доходи Ви зобов’язані подавати декларацію, а також сплачувати податки.

 

Якщо реєструвати ФОП, то Вам підійде третя група.

Однак, рано чи пізно податкова також може перевірити і ФОП щодо здійснюваної ним господарської діяльності.

Питання щодо підтвердження факту здійснення господарських операцій може задавати також і банк, вони, знову ж таки, можуть запросити підтверджуючі документи.

 

Тобто, ризик є і так, і так.

 

На мою думку, найбільш оптимальним варіантом, все ж таки, буде відкрити ФОП та отримувати підтверджуючі документи щодо виконуваної Вами роботи та/або надання послуг, які автоматично будуть і підтвердженням отримуваних Вами коштів.

 

За наявності додаткових питань чи уточнень звертайтесь у вайбер 0636797081 чи на емейл b.peresada@gmail.com .

 

 

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram