Перерахунок пенсії за віком

Нарахували пенсію за віком. У кабінеті пенсійного фонду у документах про нарахування вказано, що середня зарплата за попередні 3 роки 9118.81 грн. Як я розумію ця середня зарплата повинна збільшитись. Питання полягає в тому чи буде здійснюватися перерахунок пенсії після встановлення нової середньої заробітної плати за попередні 3 роки і коли зміниться ця середня зарплата?

30.01.2022 11:25 1463

Консультація виконавця

Микола Лях
Юрист
У сервісі: 5 років
125 відгуків (122 +) (3 -)
Консультацій: 287

 Коротка відповідь на Ваші питання. 

1. Перерахунок вже визначеного розміру Вашої пенсії у зв`язку із збільшенням середньої заробітної плати по Україні за попередні три роки НЕ буде провадитись.  

2. Середня заробітна плата по Україні може збільшитись лише через рішення парламенту та уряду України, щодо мінімуму заробітної плати, через покращення економічних умов, та інших чинників і на розмір Вашої пенсії, вже нарахованої, вплинути не може.  Час таких змін наперед передбачити неможливо. При досягненні кращих економічних показників, збільшенню заробітних плат, збільшенню інфляції тощо, держава провадить індексації пенсійних виплат своїми окремими рішеннями.   

  Детальніше. 

 Відповідно до ст. 27 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" розмір пенсії за віком визначається за формулою 

П = Зп  Кс, де:

П - розмір пенсії, у гривнях;

Зп - заробітна плата (дохід) застрахованої особи, визначена відповідно достатті 40цього Закону, з якої обчислюється пенсія, у гривнях;

Звернімось до частини другої ст.40 

2. Заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії визначається за формулою:

Зп = Зс х (Ск : К), де:

Зп - заробітна плата (дохід) застрахованої особи для обчислення пенсії, у гривнях;

Зс - середня заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії. Порядок визначення показників зазначеної заробітної плати затверджується Пенсійним фондом України за погодженням з центральними органами виконавчої влади, що забезпечують формування державної фінансової політики, державної політики у сферах економічного розвитку, статистики.

  22 лютого 2021 року Пенсійний фонд України затвердив показники середньої заробітної плати (доходу) за за 2018, 2019, 2020 роки – 9118 грн. 81 коп.,  які застосовуватимуть під час призначення пенсії.

Їх враховуватимуть для визначення коефіцієнта заробітної плати під час  пенсій, відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”

      Отже нарахування Вам пенсії,  за якою Ви звернулись у 2021 році, проведено у відповідності до законодавства України. 

     На все добре.  З повагою Микола Лях  

    

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram