Постановка на військовий облік після досягнення 27 років + одружання без військового квитка

Ситуація: хлопець після закінчення університету виписався з гуртожитку і знявся з обліку у військоматі. До цього моменту (вже виповнилося 27 років) ще не прописувався і не ставав на облік відповідно.
1) Яку відповідальність він буде мати, якщо зараз пропишеться і встане не облік?
2) При подачі заяви на одружання необхідно подати військовий квиток/приписне. Якщо його не подати і вказати, що людина не є військовозобов‘язаною, як це може вплинути вподальшому?
Дякую за відповідь.

08.02.2022 15:30 2896

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
707 відгуків (706 +) (1 -)
Консультацій: 1864
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

1. Зараз якщо хлопець буде ставати на військовий облік, його можуть притягнути  до адміністративної  віповідальності за порушення військового обліку, передбачену ст. 210 КУпАП, у вигляді штрафу у розмірі від 510грн. до 850 грн.

Звертаю увагу, навіть якщо хлопець вже не  призовного віку, але під час постановки на облік як військовозобов`язаного ,  для облікової документації та формування особової справи, його можуть направити на ВЛК (медичну комісію). 

2. Щодо подання заяви про реєстрацію шлюбу. Так, дійсно, нова форма заяви до РАГСУ передбачає необхідність вказувати особою дані про свій стан як призовника або військовозобов`язаного, адже органи РАГСу зобов`язані подавати інформацію про зміну сімейного стану особи до військомату.

При цьому, якщо заявник вкаже в графі заяви "військовозобов`язаний", то цього буде достатнім, адже  заявник зобов`язаний  подати лише паспортний документ, згідно  розділу ІІІ "Про затвердження Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні", затвердженому Наказом Мінюста від 18.10.2000р.  № 52/5.

А представникам РАГСу можна сказати, що документи втратив.  Вимагати приписне або квиток, представники РАГСу не мають права, та відмовити у прийнятті заяви, реєстрації шлюбу також. Відсутність квитка/приписного не є підставою для відмови особі у проведенні реєстрації актів цивільного стану.

Якщо у Вас виникли додаткові запитання, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram