Спадок,оформлення нерухомого майна

Колись давно моя бабуся отримала від заводу квартиру у власність.
Згодом квартира була приватизована на 10 осіб : бабусю,дідуся ( її чоловіка),сина ( мого тата), дочку ( мою тітку), невістку ( мою маму), зятя ( чоловіка моєї тітки), 2 внуків ( діти сина) + 2 внуків ( діти дочки).
Мій тато помер в вересні 2021 р.

Тепер питання:
1) хто є власником квартири?
2) хто претендує на частину ( спадок) мого тата?
3) яким чином можливе переоформлення квартири ( в тому числі батькової частини) в одноосібне володіння?
4) які документи необхідно мати для оформлення спадку на квартиру ( частину тата) та для оформлення в одноосібне володіння?

Також якщо можливо,зорієнтуєте в цінах.

Також в мого тата була земельна ділянка та зброя.Хто є претендентом на спадок,та які дії і які документи необхідно здійснити для оформлення спадку?
Чи необхідна відмова родичів,які претендують на спадок?

Дякую
11.02.2022 19:05 1426

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
707 відгуків (706 +) (1 -)
Консультацій: 1864
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Доброго вечора.

1. Власниками квартири є всі кто приймав участь у приватизації та має свою долю у власності майна. 

2. Якщо батько (спадкодавець)  не складав заповіт, то спадок має перейти спадкоємцям за законом (які реалізують своє право на успадкування майна подавши відповідну заяву до нотаріуса) в порядку черговості. 

До першої черги спадкоємців за законом відносяться подружжя, діти та батьки спадкодавця (ст. 1260 Цивільного кодексу). 

Тобто, спадкоємцями за законом на долю батька будуть: його батьки, дружина та діти. Онуки, зять та невістка не мають претендувати на спадок оскільки на спадщину спочатку претендують спадкоємці за законом першої черги.

Хто буде претендувати на долю в квартирі яка належала батькові вже мають вирішити між собою спадкоємці. Всі мають право на долю батька в равній ступені.  Але реалізувати своє право на спадщину можна тільки шляхом подання відповідної заяви до нотаріусу. Хто не подав заяву на прийняття спадщини буде вважатися таким, що не прийняв її.

3. Всі, хто володіють частками в квартирі можуть вільно відчужувати свою долю в майні, наприклад, шляхом укладання договору дарування своєї частки, який посвідчується у натаріуса. 

Але батькову долю (спадок) спочатку хтось має прийняти в порядку спадкування, у нотаріуса який видає свідоцтво про право на спадщину та здійснює реєстрацію  права власності на частку  в реєстрі  речових прав на нерухоме майно. 

4. Для прийняття у спадок майна необхідно подати до нотаріусу відповідну заяву за місцем останнього проживання батька протягом 6 місяців з дня його смерті, але у разі спільного проживання (прописки) з батьком на момент його смерті (що має бути підтверджено документально - довідкою з ЖЕКА або ЦНАП) - правила 6-ти місяців в такому разі дотримуватися не обов'язково. Необхідно подати також свої паспорт, код, свідоцтво про смерть батька, свідоцтво про шлюб (для дружини), свідоцтво про народження (для дітей), свідоцтво про народження батька (для батьків спадкодавця). Ці документи необхідні на підтвердження спорідненості. Сплатити нотаріусу його послуги ( у кожного свій прайс, тому тут я не можу сказати скільки точно це коштує).

Для переоформлення часток на одного власника, всі власники часток в майні мають укласти договір відчуження (дарування або продажу) свої часток одноособовому власнику, в тому числі і частки що прийнята в порядку спадкування, але тільки після прийняття його у спадок одним із спадкоємців, або всіма спадкоємцями, то вже як ви вирішите між собою. Примірно, вся процедура може коштувати 10-15 тис. грн. (середньостатистична вартість наприклад у нотаріусів по Одесі). 

5. Що стосується земельної ділянки, то якщо земля зареєстрована за батьком на праві власності, то процедура спадкування землі загальна як і іншого майна.

Щодо зброї, то тут є нюанси. Спадкоємці успадковують право власності на зброю при наявності спеціального  дозволу правоохоронних органів. 

Пунктом 12.16  Інструкції №622  (див. за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0637-98#Text)  передбачено, що у разі смерті власника нагородна, нарізна вогнепальна та інша зброя військових зразків, мисливська нарізна або гладкоствольна вогнепальна зброя, основні частини зброї та бойові припаси до неї, пневматична, холодна та охолощена зброя, пристрої та патрони до них у п`ятиденний строк здаються близькими особами до органів поліції на тимчасове зберігання до вирішення питання щодо спадкування майна (але на строк не більше шести місяців).

Таким чином, для успадкування зброї, спадкоємці мають протягом 5 днів  з дня смерті спадкодавця, здати належну останньому зброю до органів поліції на тимчасове зберігання до вирішення питання щодо спадкування майна (але на строк не більше шести місяців);

 Потім необхідно звернутися до нотаріуса (за загальними правилами як я зазначала) та надати підтверджуючі документи про право власності на зброю та документи підтверджуючі її тимчасове зберігання у органах поліції;

Після закінчення строку на прийняття спадщини (6–ть місяців) отримати у нотаріуса, який веде спадкову справу, свідоцтво про право на успадкування зброї;

Далі, у місячний строк надати органам поліції свідоцтво про право на успадкування зброї та Акт про тимчасове зберігання останньої та отримати її в користування (при наявності відповідного дозволу на право використання зброї).

Щодо відмові від спадка, то у разі якщо немає заповіту, то відмову подавати не обов'язково, особа яка не подала заяву про прийняття спадщини вважається такою, що її не прийняла.

Якщо у Вас виникли додаткові питання, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram