отримати у власність земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства

Доброго дня. Скажіть будь ласка чи я можу отримати у власність земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства орієнтовною площею 2 (два) га, у громаді ОТГ ? де: Тип власності: Комунальна власність
Цільове призначення: 16.00 Землі запасу (земельні ділянки кожної категорії земель, які не надані у власність або користування громадянам чи юридичним особам) землі запасу

15.02.2022 20:28 1279

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго вечора!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Кожен громадянин України має право отримати у власність земельну ділянку в межах норм безоплатної приватизації. Законодавством передбачено шість видів цільових призначень земельних ділянок, за якими громадяни можуть набувати земельні ділянки безоплатно у власність. Це стосується і земельних ділянок сільськогосподарського призначення – для ведення особистого селянського господарства. Це земельні ділянки площею до 2,0 га.

Відповідно до ч. 1 ст. 19 Земельний кодексу України, землі України за основним цільовим призначенням поділяються на такі категорії:

землі сільськогосподарського призначення;

землі житлової та громадської забудови;

землі природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення;

землі оздоровчого призначення;

землі рекреаційного призначення;

землі історико-культурного призначення;

землі лісогосподарського призначення;

землі водного фонду;

землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення.

Земельні ділянки кожної категорії земель, які не надано у власність або користування громадянам чи юридичним особам, можуть перебувати у запасі.

Землі запасу, не є окремою категорією земель і можуть бути будь-якого цільового призначення. На землі запасу розповсюджуються вимоги щодо цільового призначення земель конкретної категорії, в межах якої вони перебувають.

Одна й та ж земельна ділянка може відноситись одночасно, наприклад, і до земель сільськогосподарського призначення за кодом 01.05 – для індивідуального садівництва або за кодом 01.03 -  для ведення особистого селянського господарства і до земель запасу за кодом 16.00.

Отже, якщо земельна ділянка із земель запасу має цільове призначення для ведення селянського господарства, то подається заява про надання дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Якщо земельна ділянка має інше цільове призначення ніж для селянського господарства, то необхідно подати заяву про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки зі зміною її цільового призначення із земель запасу (код КВЦПЗ – 16.00) земельні ділянки кожної категорії земель, які не надані у власність або користування громадянам чи юридичним особам у землі (код КВПЦЗ – 01.03) для ведення особистого селянського господарства.

 Заяву слід подати до відповідної міської, селищної, сільської ради, у межах території якої розташовується вибрана вами земельна ділянка. У заяві бажано повідомити про невикористання вами права на безоплатне отримання земельної ділянки у власність раніше.

До клопотання необхідно додати:

копію паспорту громадянина України;

копію ідентифікаційного коду;

графічні матеріали, на яких відображена земельна ділянка (з окресленими межами).

ОМС протягом одного місяця розглядає поданий вами пакет документів та ухвалює рішення «Про надання дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки» або "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки зі зміною її цільового призначення".

Після отримання рішення ОМС «Про затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та про її передачу у власність» ви можете  йти до державного реєстратора (приватного нотаріуса) і реєструвати за собою право власності на земельну ділянку в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Документи, які необхідно подати до державного реєстратора (приватного нотаріуса):

витяг із ДЗК;

копію паспорту заявника;

копію ідентифікаційного номеру;

підтвердження оплати адміністративного збору;

рішення ОМС «Про затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та про передачу земельної ділянки у власність».

Якщо у Вас є додаткові питання - звертайтесь.

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram