Призов резервіста

Доброго дня! Маю питання. Мій батько сержант запасу, з 23 лютого 2022 року починається призов. Ще немає повістки. Але проблема в тому, що він оформлений по догляду за повнолітнім сином інвалідом І групи. Також жінка після інсульту теж має І групу інвалідності.Тобто він не може піти, бо не може їх покинути. А я є приписана до житла батьків. Мені 22 роки, поки що приписана до житла, але фактично вже не живу з батьками. Питання, чи все таки візьмуть батька в такій ситуації на службу?

23.02.2022 14:30 866

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
735 відгуків (734 +) (1 -)
Консультацій: 1860
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

У запас Збройних Сил України та інших військових формувань зараховуються громадяни України, придатні за станом здоров'я до проходження військової служби в мирний або воєнний час і які не досягли граничного віку перебування в запасі. Тобто, Ваш батько - резервіст.

Резервісти можуть бути звільнені від виконання обов'язків служби у військовому резерві з таких причин (пункт 35 Положення про проходження громадянами України служби у військовому резерві Збройних Сил України):

  1. смерть близького родича, яка сталася пізніше ніж за сім діб до дати початку зборів;
  2. хвороба або необхідність догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною чи батьками своїми або дружини (чоловіка), які проживають разом із резервістом, у разі неможливості догляду за хворим іншим близьким родичем;
  3. перебування під слідством, а також застосування до резервіста адміністративного або кримінального покарання, яке унеможливлює його прибуття;
  4. потрапляння під вплив надзвичайної ситуації, яка виникла під час виклику на збори і стала перешкодою своєчасному прибуттю;
  5. складання державних іспитів у вищих навчальних закладах.
  6. Інші обставини - за рішенням командира (начальника) військової частини (установи).

Таким чином, в даній ситуації можна використати пункт 2: хвороба або необхідність догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною чи батьками своїми або дружини (чоловіка), які проживають разом із резервістом.

Але тільки якщо існує неможливість догляду за хворим іншим близьким родичем. Ви є близьким родичем, і прописані за тією ж адресою. Тобто щоб батько був звільнений від виконання обов'язків служби у військовому резерві, то окрім доказів догляду за сином та дружиною, потрібні докази, що Ви не можете доглядати за ними. Це може бути довідка про: Ваше місце проживання , яке знаходиться далеко від місця прописки; Ваша офіційна робота, яка не дає можливості доглядати за близькими; наявність у Вас певних захворювань, які унеможливлюють догляд за родичами. Можуть бути й інші підстави - всі перечислити неможливо. Якщо зможете знайти одну з цих підстав - тоді у батька є всі шанси отримати звільнення від служби.

З повагою, Дмиро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Катерина
    Катерина
    2 роки
    Консультацiя № 29041
    Призов резервіста

    Дякую за консультацію! Все ясно і чітко!

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram