Війсковий квиток старого взірця, виїзд за кордон підчас ВС

Чи випустять за кордон по військовому квитку старого взірця червона книжка ще з зірками з записом на 32 сторінці про непригодність до служби та вилученні з військового обліку у 1993 році група 1 стаття 85а приказу 260 від 09.09.1987, за період з 1993 року повісток не отримував.

07.03.2022 16:40 10088

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
737 відгуків (736 +) (1 -)
Консультацій: 1926
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Доброго дня.

Якщо у Вас в військовому квитку дійсно є запис "непригодний до військової служби", без поміток НП-ОП (або ОЗ), тобто обмежно здатний у військовий час, то Ви маєте право виїзду за кордон, як особа, яка визнана непридатною до військової служби.

Щодо дії військового квитка старого зразка,  то дуже спірний момент.

Згідно до п. 3 Положення про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу та Положення про військовий квиток офіцера запасу, затвердженому Указом Президента від 30 грудня 2016 року № 582/2016 військові квитки, виготовлені (видані) до набрання чинності цим Указом, вважаються дійсними на всій території України та не підлягають обміну на військові квитки нового зразка, крім випадків, передбачених Положенням про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу та Положенням про військовий квиток офіцера запасу, затвердженими цим Указом (див. за посилинням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/582/2016#n53)

Але цей Указ передбачає дію військових квитків зразка з 1994 року, які були введені Указом Президента від 25 травня 1994 року N 263/94 (див. за посиланням:  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/263/94/ed19940525#Text )

Цей Указ передбачає видачу  військових квитків нового зразка протягом 1995-1998 років у міру виготовлення їх бланків (див. пункт 2 Указу). Проте, Указ прямо не передбачає втрату чинності військового квитка старого зразка, але й також не передбачає дійсність вийськових квитків  до 1994року. 

Тобто, чи діє Ваш зразок військового квитка дуже спірне питання, але погранслужба буде вважати його недійсним на сьогоднішній день.

У разі, якщо  в пункті перетину кордону Ви будете пред'являти квиток старого зразка, є ризик того, що погранслужба не пропустить Вас через втрату чинностості цього  документу. Тому, я б Вам рекомендувала звернутися до військомату , пройти ВЛК (мед комісію), якщо є підстави для визнання Вас непридатним до В/С, та отримати чинний документ (посвідчення про відстроку/довідку про непридатність або висновок ВЛК) з позначкою непридатний.

Якщо у Вас є додаткові питання, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram