Чи можуть тероборону відправити на передову?

Добрий день! Мені потрібна консультація військового юриста.
Опишу ситуацію. Коли почались військові дії в нашому місті, ми змушені були виїхати в Закарпатську область. Тут вийшло розпорядження місцевої влади, що всі чоловіки віком 18-60 років мають з’явитися в місцеві військкомати, щоб зареєструватись, а по факту всі хто туди приходить опиняються в армії. Чоловік раніше не служив, військової кафедри не було, у нього була відстрочка за станом здоров’я, і я так розумію, поки що не мав би призиватись, бо це громадський резерв. В військкоматі одразу направили на медогляд (формальний), і далі сказали або на навчання до ЗСУ або тероборона. Ось так добровільно примусово опинився начебто в теробороні Закарпаття. Але насправді хлопці не розуміють чи це тероборона, чи вони в армії. Вони постійно знаходяться на території військової частини. Ніяких контрактів не підписували, лише внутрішні журнали про проходження інструктажу про відповідальність за правопорушення у мирний і військовий час.
Через тиждень перебування там почали набирати нібито добровольців на Схід, добровольців звісно не вистачило і далі за списком. Хлопців постійно залякують, щоб сиділи тихо, бо підуть наступними.
Отже питання:
1. чи дійсно мають право відправити їх на передову? І чи можуть вони відмовитись від цього, і що їм буде за це? Чи будуть вони нести якусь кримінальну відповідальність?
2. чи можна хоча б перевестись із тероборони Закарпаття в інший регіон, наприклад, за місцем реєстрації?
3. Як взагалі зрозуміти свій статус: вони служать в ЗСУ чи в теробороні? Чи можна запросити якийсь документ і на основі чого?

16.03.2022 15:22 21949

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
136 відгуків (136 +) (0 -)
Консультацій: 469
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго вечора. Щоб було максимально зрозуміло, пропишу, як має бути за законом.

Відповідно до ЗУ "Про основи національного споротивлення" облік громадян України, які уклали договір добровольця територіальної оборони, здійснюється територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати). Генштаб ЗСУ керує теробороною.

Відповідно до Положення про добровольче формування територіальних громад особа, яка виявила бажання стати членом добровольчого формування, подає заяву на ім'я командира добровольчого формування. У заяві зазначається прізвище та ім'я особи, місце реєстрації та фактичного проживання, інформація про освіту, інформація про місце роботи або вид діяльності, інформація про військово-облікову спеціальність (за наявності), обґрунтування бажання стати членом добровольчого формування.

До заяви додаються копія документа, що засвідчує особу, копія військово-облікового документа (обов'язково для чоловіків та за наявності у жінок), медична довідка для отримання дозволу (ліцензії) на об'єкт дозвільної системи за формою 127/о. Командир добровольчого формування приймає рішення щодо зарахування до членства у добровільному формуванні протягом семи робочих днів.

Контракт добровольця територіальної оборони укладається між командиром добровольчого формування та особою, яка подала заяву про членство у добровольчому формуванні. Такі особи укладають договір добровольця територіальної оборони строком на три роки.

Контракт добровольця територіальної оборони укладається у чотирьох примірниках. Примірники контракту добровольця територіальної оборони надаються члену добровольчого формування, командиру військової частини Сил територіальної оборони Збройних Сил, командиру добровольчого формування та керівнику територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Підставами припинення контракту добровольця територіальної оборони можуть бути:

закінчення строку контракту;

порушення умов контракту добровольця територіальної оборони або присяги добровольця територіальної оборони;

заява добровольця територіальної оборони про припинення контракту;

призов (прийняття) на військову службу;

укладення контракту про проходження служби у військовому резерві Збройних Сил або інших утворених відповідно до закону військових формуваннях, служби в правоохоронних органах;

укладення контракту про проходження служби в державному органі спеціального призначення з правоохоронними функціями, який забезпечує державну безпеку України;

незадовільний стан здоров’я добровольця територіальної оборони;

наявність громадянства іншої держави.

Керівник району територіальної оборони на підставі отриманої від керівника штабу району територіальної оборони заяви про видачу посвідчень добровольцям територіальної оборони та доданих до неї примірників укладених контрактів добровольців територіальної оборони протягом 30 діб організовує опрацювання та видачу посвідчень. Форма посвідчення затверджується Міноборони. Посвідчення є документом, що посвідчує особу добровольця територіальної оборони та визначає належність його власника до виконання військово-цивільного обов’язку в межах території територіальної громади.

Тобто, відповідно до законодавства призов на службу до ВСУ можливий навіть якщо особа перебуває у теробороні.

З вашого опису вбачається, що скоріше за все, ваш чоловік призвався до ВСУ.

Однак, в такому випадку повинні бути військові навчання!

І тільк  після цього направляються до бойових військових частин.

Якщо осіб без навичок володіння зброєю та підготовки направили на передній край, рекомендовано  повідомляти про це на телефони гарячої лінії. Для того, щоб оперативно розібратись і вжити заходів потрібно назвати ПІБ мобілізованої особи та номер військової частини, в яку направили.

0-800-500-410
0-800-500-442
044-454-44-99

Якщо просто так відмовитись від служби, звісно, що буде відповідальність, і вже кримінальна, а не адміністративна, бо вже був медогляд.

Якщо це тероборона, звісно, як було описано, можна за заявою припинити контракт і за бажанням стати в тероборону за місцем реєстрації.

Однак, зазначаю, що якщо це все ж таки прийняття на військову службу, зміна місця обліку під час мобілізації  можливе лише за згодою посадових осіб військкомату.

Почніть відстоювати свої права спочатку набравши гарячі лінії, а потім можливо звертатися з заявою до командира військової частини про припинення контракту тероборони або про проведення навчань.

Якщо будуть питання, звертайтесь на мою електронну пошту gallina.tokmach.82@gmail.com

З повагою, юрист Галина Токмач

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram