Відстрочка якщо мати інвалід 2 групи

Доброго дня
Підскажіть будь ласка, як син може отримати відстрочку від служби та дозвіл на виїзд за кордон якщо у матері 2 група інвалідності та немає чоловіка
Яка процедура отримання дозволу на виїзд ?

22.03.2022 14:17 6874

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
299 відгуків (298 +) (1 -)
Консультацій: 994
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

 

Можливість виїзду за кордон наразі корелює із положеннями
статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» якою встановлено підстави для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації.

Законом України № 7140-1 (2122-ІХ) (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2122-%D0%86%D0%A5#Text), який почав діяти з 21.03.2022, до статті 23 було внесено зміни, які передбачають право на відстрочку від призову по мобілізації, зокрема, для військовозобов’язаних які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Таким чином, Ви маєте право на відстрочку та право на виїзд за кордон.

 

Станом на сьогодні від державної прикордонної служби немає роз’яснень щодо того, як вони будуть виконувати Закон № 7140-1 (2122-ІХ), тому є два варіанти:

- для виїзду Вам буде достатньо на кордоні показати документи, які підтверджуватимуть інвалідність мами та ваше свідоцтво про народження або

- Вам доведеться звернутись до військкомату із тими ж документами для того аби вони видали довідку чи поставили відмітку до військового квитка про те, що у Вас є відстрочка.

 

На мою думку, Вас мають пропустити на кордоні за свідоцтвом про народження та документами на підтвердження інвалідності мами, а також документами для виїзду за кордон.

 

Водночас, я би порекомендував Вам перед поїздкою зателефонувати на гарячу лінію Державної прикордонної служби України, описати вашу ситуацію та уточнити, які саме документи будуть потрібні на кордоні.

 

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram