Перетин кордону не війсково зобов'язаному

Доброго дня. Таке питання. Мені треба вивезти свою матір з Украіни до Польщі. В мене є посвідчення замість воєного квитка що я виключен з війского обліку. стаття 74а Чи пропустять мене з цим документом на кордоні чи потрібно мати якісь документи додатково? Дякую

23.03.2022 10:30 1012

Консультація виконавця

Дмитро Романишин
Адвокат
У сервісі: 3 роки
13 відгуків (13 +) (0 -)
Консультацій: 30

Доброго дня!

Згідно зі статтею 23 Закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію заборона виїзду за межі України громадян України чоловічої статі віку від 18 до 60 років не застосовуються до таких осіб: які мають висновок військово-лікарської комісії про непридатність.

Проведення медичного огляду військовослужбовців, військовозобов'язаних, резервістів для визначення ступеня придатності до військової служби передбачено положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, що затверджене Наказом Міністра оборони України 14.08.2008 № 402.

Абзацом третім пункту 23.4 вказаного положення передбачено, що після проведення медичного огляду ВЛК виносить постанови: а) придатний до військової служби; б) тимчасово непридатний до військової служби. Потребує лікування (динамічного спостереження) на термін до (указати дату); в) підлягає направленню на додаткове медичне обстеження та повторний медичний огляд; г) непридатний до військової служби.

Згідно пункту 23.5. Положення, після закінчення огляду кожний лікар записує в картку обстеження та медичного огляду діагноз та висновок щодо ступеня придатності до військової служби, відповідну статтю Розкладу хвороб, дату огляду та підписує висновок із зазначенням свого прізвища та ініціалів і скріплює особистою печаткою. За результатами медичного обстеження ВЛК приймає остаточне рішення щодо ступеня придатності кандидата за станом здоров'я до військової служби.

Тобто, зі змісту наведених вище нормативно-правових актів є невідповідність назви медичного документу, який засвідчує про придатність чи непридатність особи до військової служби.

Враховуючи, що висновок щодо ступеня придатності до військової служби кожен лікар ВЛК записує в картку обстеження та медичного огляду, а даний документ залишається в особовій справі призовника чи військовозобов’язаного, єдиним документом, що підтверджує право на виїзд громадянина України за кордон під час надзвичайного чи воєнного стану є військовий квиток, або його замінник із записом про визнання особи непридатним до військової служби із зняттям з військового обліку.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram