Як забронювати від мобілізації працівників ГО

Добрий день!

Ми маємо зареєстроване ГО (громадська організація) із 2ма офіційними працівниками. ГО - це не прибуткова організація. У мирний час наші працівники запроваджували студентські навчальні програми, та курували їх. Зараз вони виконують волонтерські обов`язки, зокрема благодійність, допомога військовослужббовцям, біженцям та населенню. Чи є якійсь спосіб оформити бронь на цих працівників, щоб їх не мобілізували? Чи є можливість також оформити бронь на директора ГО? Якщо так, то яка процедура і алгоритм наших дій? Дякую.

26.03.2022 18:03 6576

Консультація виконавця

     Добрий день, ми з України.

     Відповідно до ст. 25 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування та на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів та виконання мобілізаційних завдань (замовлень). Такі військовозобов’язані не підлягають прийняттю на службу у військовому резерві.Організація, порядок, обсяги та переліки посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, визначаються цим Законом, актами Президента України та Кабінету Міністрів України.

     Постановою КМУ «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану» від 03 березня 2022 № 194(https://www.kmu.gov.ua/npas/deyaki-pitannya-bronyuvannya-vijskovozobovyazanih-v-umovah-pravovogo-rezhimu-voyennogo-stanu-194 та зміни до постанови - https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-postanovi-kabinetu-ministriv-ukrayini-vid-3-bereznya-2022-r-194-218) (далі — Постанова № 194), в умовах воєнного стану встановлений порядок бронювання військовозобов’язаних.

   Відповідно до пункту 1,2 Постанови № 194, бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, а також підприємствами, установами, організаціями, які задовольняють потреби Збройних Сил, інших військових формувань, населення (далі — підприємства, установи і організації), здійснюється у порядку, визначеному цією постановою. Дія цієї постанови поширюється на уповноважені банки, що залучаються до роботи (здійснення операцій) в умовах особливого періоду. Органи державної влади, інші державні органи надають Міністерству економіки погоджені Міністерством оборони пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних у відповідних сферах управління, галузях національної економіки, в установах, на підприємствах та організаціях. 

   Міністерство економіки узагальнює подані органами державної влади, іншими державними органами пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних і протягом одного робочого дня приймає відповідне рішення та надсилає його копію Міністерству оборони, а також зазначеним органам.У рішенні Міністерства економіки зазначається строк дії відстрочки, який не може перевищувати шість місяців.

    Надана відстрочка від призову підлягає анулюванню у разі:

1) закінчення строку її дії;

2) завершення виконання або скасування завдання підприємству, установі, організації щодо задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань, населення;

3) ліквідації органу державної влади, іншого державного органу, підприємства, установи, організації;

4) звільнення військовозобов’язаного з органу державної влади, іншого державного органу, підприємства, установи, організації.

   У випадках, зазначених у підпунктах 2, 3 і 4 цього пункту, анулювання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час здійснюється шляхом прийняття в одноденний строк рішення Міністерства економіки на підставі обґрунтованого подання органу державної влади, іншого державного органу та надсилання його копії Міністерству оборони, а також зазначеним органам.

    З метою підтвердження надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час орган державної влади, інший державний орган видає військовозобов’язаному витяг з наказу Міністерства економіки. Міністерство оборони організовує через Генеральний штаб Збройних Сил доведення в одноденний строк до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки витягів з наказів Міністерства економіки.

   Пропозиції органів державної влади, інших державних органів щодо бронювання військовозобов’язаних не розглядатимуться Міністерством економіки у разі:

відсутності погодження Пропозицій Міністерством оборони;

невідповідності поданих Пропозицій формі, визначеній додатком 1 до постанови;

відсутності даних у відповідних графах Пропозицій.

   Таким чином, пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних, яким надається відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час (далі – Пропозиції), подаються виключно органами державної влади, іншими державними органами до Мінекономіки.

    Ви маєте право забронювати працівників ГО, в т.ч. директора, якщо Ваше ГО є організацією, яка задовольняє потреби Збройних Сил, інших військових формувань, населення.

    Виключенням є працівники, що мають дефіцитні військові спеціальності(можете переглянути за посиланням Лист Міноборони від 11.03.2022 № 220/1469 щодо заборони бронювання військовозобов’язаних, які мають дефіцитні для Збройних Сил України військово-облікові спеціальності - https://www.me.gov.ua/Documents/Download?id=53662f43-d8d9-494e-b422-0c9a0f6d2ad1).

    Згідно листа Мінекономіки від 08.03.2022 № 2714-20/9420-03, підприємства, установи і організації надсилають пропозиції до органів державної влади, інших державних органів за відповідною сферою управління, галуззю національної економіки для проведення аналізу та узагальнення. У разі включення до Пропозицій військовозобов’язаних працівників підприємств, установ і організацій просимо додавати належне обґрунтування щодо виконання таким підприємством, установою, організацією завдань із задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань, населення з відповідним підтвердженням (прийняте рішення Уряду, обласних, Київської військових адміністрацій, укладений договір тощо). Бронювання військовозобов’язаних водіїв, які здійснюють перевезення для потреб Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, військовозобов’язаних працівників підприємств залізничного транспорту, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці, здійснюється за рішенням Мінінфраструктури або обласних, Київської міської військових адміністрацій відповідно до пункту 7 Порядку.

     Алгоритм дій.

     1. Ви повині визначитись зі суб'єктом подання пропозиції. Пропозицію подаєте до органів державної влади, інших державних органів за відповідною сферою управління, галуззю національної економіки за якою провадити свою дільність.  Тут необхідно керуватися із того, як саме Ви здійснюєте свою допоміжну діяльність, наприклад з погодженням органу Мінсоцполітики(тоді звертаєтесь до нього), укладений договір з обласною державною(військовою) адміністрацією або здійснюєте свою діяльність в межах адміністративно - територіальної одиниці(звертаєтесь до ОДА) або провадити діяльність за погодженням державного органу(звертаєтесь до конкретного органу).

     2. Необхідно скласти лист обгрунтування у довільній формі, що ГО дійсно виконує завдання із задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань, населення. У листі необхідно написати, що саме здійснює ГО(бажано у деталях та з місцями провадження діяльності)та на підставі яких документів. Бажано надати підтвердження, що ГО дійсно виконує завдання із задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань, населення. Підтвердити цей факт можна рішеннями Уряду, обласних, Київської військових адміністрацій, укладеним договором, тощо. У вашому випадку це можете бути договір про волонтерську допомогу, якщо такий укладений.

    3. Необхідно заповнити Додаток №1 до Постанови №194(https://www.me.gov.ua/Documents/Download?id=40251f4a-b9ab-4d55-abea-adcca7494810). 

    4. Вищенаведені документи подати до державного органу згідно п.1 цього Алгоритму.

    5. Далі державний орган здійснює дії згідно Постанови № 194, що наведені в.

    5. У разі позитивного рішення, отримати витяг з наказу Міністерства економіки.

    Таким чином, Ви маєте право подати вищезазначені документи для бронювання працівників(в т.ч. директора ГО) до відповідного державного органу, основним критерієм для бронювання працівників є саме обгрунтування, що ГО дійсно виконує завдання із задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань, населення.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram