Перетин державного кордону інвалідом 3 групи. Необхідні документи.

Я інвалід 3 групи з дитинства, довічно. 38 років. Маю тимчасове посвідчення від 2003 року про переведення в запас та відмітку в ньому від 2006 року про зняття з обліку у звязку із хворобою. Згідно діючого законодавства є військовозобовязаним.
З негласних розмов з прикордонником, на підставі діючих документів мене не пропустять.
Запитання: Який та де необхідно отримати документ для перетину державного кордону? Чи потрібно для цього проходити медичний огляд? Та чи реально отримати цей документ в діючій обстановці воєнного стану?
Дякую

28.03.2022 20:03 1782

Консультація виконавця

Добрий день.

Листом Адміністрації Державної прикордонної служби від 25.02.2022 р. N 23-6081/0/6-22-Вих  зазначено, що,  на період дії правового режиму воєнного стану Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» виїзд за межі країни громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років забороняється. 

Згідно з вимогами законодавства обмеження щодо перетину кордону на виїзд з України не застосовуються до окремих осіб цієї категорії, зокрема:

- які мають посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік (відповідно до рішення Уряду про затвердження переліку посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час);

- які мають висновок військово-лікарської комісії про непридатність з виключенням з військового обліку.

- на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

- які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

- на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю віком до 18 років або повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю І чи ІІ групи, до досягнення нею 23 років.

- усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років.

- зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

- які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.

- здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).

      Спочатку Вам необхідно у Вашому тимчасовому посвідченні подивитися за якою хворобою Ви зняти обліку(там повинно бути позначення буква(а,б,в)та статтю) та подивитись у  Положення про ВЛК, що діяло станом 2006(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0177-94#Text). Там буде зазначено про придатність/непридатність у військовий час. Крім того, можете подивитись у новому Положенні про ВЛК https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#n1523. Після цього звичайно можете прийняти рішення про проходження медичної комісії у центрі комплектації та соціальної підтримки(військоматі) за місцезнаходженням(місцем реєстрації).

   Таким чином для перетинання кордону Вам необхідно мати висновок військово-лікарської комісії про непридатність з виключенням з військового обліку. Такий документ Ви можете отримати у разі, якщо ВЛК за результатами медичної комісії визнає Вас непридатним за станом здоров'я. Слід зауважити, що має бути саме непридатний до військової служби у військовий час, обмежено придатний не є підставою для перетинання кордону.

Також Ви можете надати документальне підтвердження вищенаведених підстав згідно листа Адміністрації Державної прикордонної служби .

   21.03.2022 року були внесені зміни до ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», тепер, відповідно до 23 ст. цього Закону не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії). Таким чином, призову Ви не підлягаєте.
   Кабінет Міністрів України постановою від 12 березня  2022 р. № 264 прийняв зміни до Правил перетинання державного кордону людьми з інвалідністю та особами, що їх супроводжують. 
За цими змінами, у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану особи з інвалідністю І та ІІ груп, незалежно від віку, можуть  перетинати державний кордон України за наявності одного з таких документів:
- довідки до акту огляду медико-соціальною експертною комісією,
- або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”,
- або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу.У разі І або ІІ групи Ви маєте право перетину через кордон.
   Таким чином,  особа з інвалідністю І та ІІ групи можеперетинати кордон при надані вищенаведених документів(довідки МСЕК, посвідчення, і т.д.), попередньо надавши ці документи до військомату, особи з інвалідністю ІІІ групи право на перетинання кордону не отримали.

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертитися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(телефон у профілі).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram