Спільно з дружиною всиновили дитину у спеціалізованому закладі.

Доброго дня.
Військовозобов’язаний.
Спільно з дружиною всиновили дитину у спеціальному закладі. Зараз дитині 5 років. Є копія рішення суду.
Чи маю я законне право виїзду закордон в умовах воєнного стану.
Дякую.

30.03.2022 10:39 3072

Консультація виконавця

Іванна Гречко
Адвокат
У сервісі: 2 роки
66 відгуків (65 +) (1 -)
Консультацій: 233

 

     Згідно зі ст. 23 Закону України «Про Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», яка визначає підстави для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, зокрема:

- жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;

- жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність;

- жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

- жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;

- усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років.

       Отже, Ви не підлягаєте мобілізації як усиновитель дитини віком до 18 років.     

       Щодо виїзду за кордон на підставі того, що Ви є усиновителем дитини віком до 18 років.

      Адміністрація державної прикордонної служби України листом від 25.02.2022 р. N 23-6081/0/6-22-Вих повідомила органи Держприкордонслужби щодо застосування Указу Президента України про обмеження права виїзду за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років за кордон.

      Так, у листі зазначається, що обмеження на період дії правового режиму воєнного стану щодо заборони виїзду за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років не застосовуються до осіб, вказаних у статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», зокрема, до таких: усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років.

     Так, Ви маєте право на виїзд за кордон. Підтвердженням факту усиновлення дитини є відповідне рішення суду, нове свідоцтво про народження дитини (якщо змінювали після усиновлення), довідка від органів опіки й піклування.

 

 

 

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram