Виїзд за кордон харківського 19 річного студента денного відділення, який є мешканцем Свердловського району Луганської області

19 річний студент денного відділення харківського університету уродженець Свердловського району Луганської області мешкав у гуртожитку. Має український паспорт, закордонний паспорт. В додатку про реєстрацію місце реєстрації не зазначене. Від початку війни постійного місця перебування не має. Чи може він виїхати за кордон?

02.04.2022 08:15 1130

Консультація виконавця

Дмитро Романишин
Адвокат
У сервісі: 2 роки
13 відгуків (13 +) (0 -)
Консультацій: 30

Доброго дня.

Призовники - особи, приписані до призовних дільниць віком від 18 до 27 років.

Відповідно до частини першої статті 15 Закону України « Про військовий обов'язок і військову службу» на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.

Частиною 8 статті 17 вказаного Закону, відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються: у закладах загальної середньої освіти III ступеня та професійної (професійно-технічної) освіти з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу; у закладах фахової передвищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття початкового рівня (короткого циклу) та першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за програмами ступеневої системи освіти; у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти; у закладах середньої або вищої духовної освіти з денною формою навчання; в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва.

 

Відповідно до статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Ведення та реєстрація військового обліку призовників і військовозобов'язаних громадян України регулюється ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу» та постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов'язаних» від 7 грудня 2016 р. N 921.

Частиною 3 статті 33 ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу» військовий облік усіх призовників, військовозобов’язаних та резервістів ведеться за місцем їх проживання і відповідно до обсягу та деталізації поділяється на персонально-якісний, персонально-первинний та персональний.

 

Внутрішньо переміщеною особою (ВПО) є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру (Стаття 1 ЗУ «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»).

Відповідно до ст.4 ЗУ «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, що діє безстроково, крім випадків, передбачених статтею 12 цього Закону.

Відповідно до п. 17 Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов'язаних  Взяттю на військовий облік призовників державними органами, підприємствами, установами та організаціями підлягають громадяни у віці від 17 до 27 років, які: не приписані до призовних дільниць та не перебувають у запасі Збройних Сил, СБУ, Служби зовнішньої розвідки; приписані до призовних дільниць; прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) або з-за кордону на нове місце проживання; набули громадянство України та підлягають приписці до призовних дільниць.

           

Проаналізувавши вищенаведені нормативно-правові акти можна зробити наступні висновки.

Для того щоб отримати право на виїзд за межі України у воєнний стан, вам слід за місцем фактичного проживання отримати статус внутрішньо переміщеної особи, про що буде свідчити довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Після цього звернутись в територіальний центр комплектування та соціальної підтримки дія якого поширюється на населений пункт в якому проживає. Надалі пройти ВЛК та надати документи, що підтверджують право на відстрочку (довідка з навчального закладу). І тільки на підставі отриманої довідки територіального центру комплектування та соціальної підтримки про надання вам відстрочки від строкової служби чи призову ви матимете право виїхати за кордон.

 

Для можливості задати додаткові запитання, чи отримати будь-яку індивідуальну консультацію, надаю вам свої контактні дані: +380673428213 (viber, telegram), або +380992635636. Також прошу вас поставити відгук за надану мною консультацію. Дякую.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram