Обмежено придатний у війсковий час за гр 1 ст.76 (в)

Добрий день, меня 23 роки. Ніколи не служил і не проходив війскову кафедру. В 2016 році отримав "Тимчасове посвідчення" де сказано что я обмежено придатний у війсковий час МОУ №402 - 2008року за гр 1 ст 76 (в) . Питання: Під яку хвилю мобілізаціі я підлягаю ? И якщо мене призовуть чи мають право відіслати на передову ?

08.04.2022 17:24 59580

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
750 відгуків (749 +) (1 -)
Консультацій: 1896
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Щодо хвиль мобілізації:

  1. перша черга оперативного резерву: колишні військовослужбовці до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії за контрактом або під час однієї з попередніх хвиль мобілізації (ветерани АТО);
  2. друга черга оперативного резерву – військовослужбовці, що проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом;
  3. мобілізаційний резерв – військовозобов'язані громадяни, які закінчили військові кафедри Вишів як офіцери запасу і не призивалися під час попередніх мобілізаційних хвиль;
  4. громадський резерв – решта громадян, які не мають вікових та фізичних обмежень щодо призову на військову службу та можуть бути залучені для комплектування ЗСУ та інших військових формувань винятково в особливий період (застосовується у випадку найгіршого сценарію повномасштабної війни).

Зараз розпочалася третя хвиля мобілізації: призивають тих військовозобов'язаних, хто закінчив військову кафедру.

Виходячи з наданої інформації, Ви підпадаєте під четверту хвилю мобілізації. 

Щодо запису в тимчасовому посвідченні:

У Вас, за висновком ВЛК, стаття 76-в Наказу № 402. Це означає, що Ви непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час.

Зараз в Україні воєнний час, отже Ви являєтесь обмежено придатним до військової служби. Тобто, хоча і обмежено, але все ж таки придатним.

Що означає термін "обмежено придатний"? Вас не можуть направити в бойову частину на передову, але можуть мобілізувати і залишити, наприклад, проходити службу при військоматі. Відповідно до  "Положення про військово-лікарську експертизу" № 402 від 14.08.2008 року, при медичному огляді військовослужбовців ВЛК приймаються постанови такого змісту, зокрема: «Обмежено придатний до військової служби». Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові в довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

Отже, якщо почнеться четверта хвиля мобілізації, Вас направлять на медкомісію (ВЛК), де повинні будуть видати копію постанови, з переліком тих робіт та видів служби, які Вам протипоказані за станом здоров'я. Медкомісія буде в обов'язковому порядку, так як з моменту проведення останнього медогляду вже минуло більше п'яти років.

Але слід зауважити, що у Вашому випадку, стаття 76-в означає, що придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально. Тобто не виключено  що Вас визнають повністю (а не обмежено) придатним до служби. В такому разі, з'являється ймовірність відправки навіть на передову.

Тому для визначення - де будете служити під час можливої мобілізації, важливим буде отримання відповідного висновку ВЛК: або придатний, або обмежено придатний. 

В разі виникнення додаткових запитань по цій консультації - пишіть мені на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram