Щодо призову на військову службу

Маю дві титанові пластини в руці, що є наслідком серйозного перелому, таку металеву конструкцію не потрібно вилучати, вона, як сказав мені лікар - назавжди. В законі вказано, що зі значним, помірним та незначним обмеженням функцій такі особи непридатні до військової служби в мирний час та обмежено придатні у військовий. Питання в тому, як оцінити ступінь обмеження цих функцій завчасно, без проходження комісії, тому що такі обмеження точно є, так як я, займаючись спортом, неодноразово стикаюсь якщо не з болем то дискомфортом при виконанні деяких рухів або ж просто після інтенсивних навантажень та просто від погоди.

09.04.2022 16:39 20100

Консультація виконавця

Іванна Гречко
Адвокат
У сервісі: 2 роки
66 відгуків (65 +) (1 -)
Консультацій: 233

     

      Як оцінити ступінь обмеження цих функцій завчасно, без проходження комісії?

     Ступінь обмеження функцій можна передбачити (приблизно оцінити) самостійно, розглянувши «Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затверджене Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402 (далі – Положення). Оскільки, відповідно до п. 1.1. Положення, військово-лікарська експертиза визначає придатність за станом здоров'я до військової служби призовників, військовослужбовців та військовозобов'язаних, установлює причинний зв'язок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) та визначає необхідність і умови застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги військовослужбовцям.     

    Вказана Вами фізична вада зазначена у ст. 78 Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1 до «Положення). Так, до неї включено:

     Витяг з Розкладу хвороб, станів та фізичних вад

Стаття Розкладу хвороб

Назва хвороби, ступінь порушення функції

Контингенти, що проходять медичний огляд за графами розкладу хвороб

 

Графа I

Графа II

Графа III

 

Громадяни під час приписки до призовних дільниць та призову на строкову військову службу, вступу до військових навчальних закладів (крім льотного складу), військовослужбовці строкової військової служби

Громадяни, військовослужбовці, які приймаються, призиваються та проходять військову службу осіб рядового, сержантського та старшинського складу, прапорщики (мічмани)

Громадяни, особи офіцерського складу, які приймаються, призиваються та проходять військову службу осіб офіцерського складу, офіцери запасу, які призиваються та проходять військову службу за призовом осіб офіцерського складу

 

1

2

3

4

5

 

 

 

 

Стаття 78

Включено: травми верхніх та нижніх кінцівок S40-S99 (переломи кісток, травматичне пошкодження кровоносних судин, невилучені металеві конструкції), переломи ребер, грудини, лопатки, ключиці, переломи кісток тазу

а) зі значними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) з помірними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) з незначними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

г) за наявності об'єктивних даних без порушень функцій

Придатні

Придатні

Придатні

    Згідно з Поясненнями щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 2 до Положення) до статті 78 належить:

        До пункту «а» належать:

неправильно зрощені вертикальні переломи кісток таза з порушенням цілісності тазового кільця;

наслідки переломів кісток таза з пошкодженням тазових органів при незадовільних результатах лікування;

наслідки центрального вивиху стегнової кістки (анкілоз або деформуючий артроз кульшового суглоба III-IV ступенів та деформація вісі кінцівки);

наслідки (віддалені наслідки) переломів довгих та інших кісток зі значними порушеннями функцій кінцівки.

        До пункту «б» належать:

наслідки односторонніх переломів кісток таза з порушенням цілісності тазового кільця при незадовільних результатах лікування;

наслідки центрального вивиху стегнової кістки з помірними порушеннями функцій кінцівки;

наслідки перелому шийки стегна при незадовільних результатах лікування;

наслідки (віддалені наслідки) переломів довгих та інших кісток з помірними порушеннями функцій кінцівки.

      До пункту «в» належать:

наслідки перелому шийки стегна, що лікувався з використанням остеосинтезу при незначних порушеннях функцій кульшового суглоба;

невилучені металеві конструкції;

наслідки (віддалені наслідки) переломів довгих та інших кісток з незначними порушеннями функцій кінцівки.

      До пункту «г» належать:

віддалені наслідки (більше 3-х років) травм і поранень верхніх та нижніх кінцівок, ізольовані переломи кісток (у тому числі і таза без деформації тазового кільця), суглобів та їх капсульно-зв'язкового апарату, м'язів, сухожилків та кровоносних судин за відсутності порушень функцій.

За наявності хибних суглобів пропонується оперативне лікування і залежно від його результатів визначається ступінь придатності до військової служби.

За наслідками (віддаленими наслідками) травм і поранень суглобів, їх капсульно-зв'язкового апарату, інших кісток, м'язів, сухожилків, кровоносних судин та нервів медичний огляд проводиться залежно від результатів лікування, порушень функцій кінцівки за пунктами «а», «б», «в» чи «г» відповідних статей Розкладу хвороб.

     Отже, виходячи з наведеного, ступінь обмеження функцій у Вашому випадку (якщо розглядати тільки наявність металевих конструкцій у кінцівці) буде відноситися до п. «в» ст. 78 Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби та передбачатиме непридатність до військової служби в мирний час, обмежену придатність у воєнний час, яка має визначатися індивідуально.

   Вказане вище слід розглядати як прогноз щодо визначення ступеня придатності до військової служби при проходженні ВЛК, так як справжню ступінь втрати функцій може визначити лише лікар (лікарі), комісія.

     Крім того, Ви можете до проходження ВЛК звернутися до будь-якого лікувального закладу для обстеження, для встановлення наявності чи відсутності віддалених наслідків Вашої травми. Отримані результати можуть спростити встановлення справжнього ступеня втрати функцій та унеможливити «поверхневий огляд» при проходженні ВЛК.

    Також, у лікувальному закладі, де Ви будете проходити обстеження та, можливо, лікування, Ви можете підняти питання щодо встановлення інвалідності.

   Питання медико-соціальної експертизи регулюються, зокрема, Постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1317.

   Відповідно до п. 3 Положення про медико-соціальну експертизу, затвердженого вказаною Постановою, медико-соціальна експертиза проводиться особам, що звертаються для встановлення інвалідності, за направленням лікувально-профілактичного закладу охорони здоров'я після проведення діагностичних, лікувальних і реабілітаційних заходів за наявності відомостей, що підтверджують стійке порушення функцій організму, обумовлених захворюваннями, наслідками травм чи вродженими вадами, які спричиняють обмеження життєдіяльності.

   Згідно з п. 15 цього Положення комісії проводять своєчасно огляд (повторний огляд) осіб, що звертаються для встановлення інвалідності, за місцем їх проживання або лікування, у тому числі за місцем їх проживання або місцем перебування у закладах соціального захисту для бездомних осіб та центрах соціальної адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі, за направленням відповідного лікувально-профілактичного закладу охорони здоров'я після пред'явлення паспорта чи іншого документа, що засвідчує особу.

   Пунктом 18 цього ж Положення зазначено - відповідальність за якість медичного обстеження, своєчасність та обґрунтованість направлення громадян на медико-соціальну експертизу покладається на керівника лікувально-профілактичного закладу охорони здоров'я.

     Отже, підсумовуючи вказане вище, Ви можете:

  • самостійно оцінити свою ступінь втрати функцій, виходячи з норм «Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затверджене Наказом Міноборони України від 08.2008 № 402, щоб у разі виклику на проходження ВЛК розуміти можливі результати комісії;
  • звернутися до будь-якого лікувального закладу для обстеження (лікування) з метою отримання висновків щодо фізичного стану на даний момент і у разі виклику на проходження ВЛК надати результати обстеження (лікування);
  • звернутися до будь-якого лікувального закладу для обстеження (лікування) та вимагати направлення на МСЕК з метою встановлення інвалідності.
Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram