Як пройти ВЛК, щоб виїхати за кордон, при наявності захворювання, що передбачає виключення з військового обліку?

Добрий день!

Офіцер запасу (кафедра в універі), 52 роки.
У мене є інфекційне захворювання в стадії, що передбачає виключення з військового обліку. Взяв виписку з лікарні про діагноз і т.д.
У моєму районному військкоматі (місто Київ) пояснив ситуацію, що хочу пройти ВЛК, щоб повернутись на роботу за кордон. Що маю певне захворювання (не уточнював деталі, правда).
Мені відповіли, що мене не направлять, направляють лише, якщо людина отримує повістку, порадили йти додому і чекати.
Додали, що зараз взагалі працює лише центральна ВЛК в Центральному військовому госпіталі - якщо я хочу, можу йти спробувати домовитись там.
Коротше, відмахнулись.
Як правильно вийти з цієї ситуації? Отримати направлення й пройти ВЛК?

P.S. Так вийшло, що буквально перед війною я подав їм заяву про втрату військового квитка, і вони не встигли оформити новий.
Знову ж таки, сказали, квиток оформлять лише коли я отримаю повістку.
Тобто, я фізично зараз ще й без військового квитка.

10.04.2022 20:52 11456

Консультація виконавця

Дмитро Романишин
Адвокат
У сервісі: 3 роки
13 відгуків (13 +) (0 -)
Консультацій: 30

Доброго вечора.

 

Проведення медичного огляду військовослужбовців, військовозобов'язаних, резервістів для визначення ступеня придатності до військової служби передбачено положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, що затверджене Наказом Міністра оборони України 14.08.2008 № 402.

Згідно пункту 3.1. даного Положення медичний огляд військовозобов'язаних проводиться за рішенням військового комісара ВЛК військових комісаріатів.

 

Відповідно до ст. 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», громадяни зобов’язані: з’являтися за викликом до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України, військовозобов’язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України - за викликом Служби зовнішньої розвідки України) для взяття на військовий облік військовозобов’язаних чи резервістів, визначення їх призначення на особливий період.

Частиною 3 даної статті передбачено, що під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки), або у строки, визначені командирами військових частин (військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом керівників органів, в яких вони перебувають на військовому обліку, військовозобов’язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України - за викликом керівників відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, військовозобов’язані Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - за викликом керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).

Згідно частини 5 вказаної статті, призов громадян на військову службу під час мобілізації або залучення їх до виконання обов’язків за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, здійснюють територіальні центри комплектування та соціальної підтримки за сприяння місцевих органів виконавчої влади або командири військових частин (військовозобов’язаних, резервістів Служби безпеки України - Центральне управління або регіональні органи Служби безпеки України, військовозобов’язаних, резервістів Служби зовнішньої розвідки України - відповідний підрозділ Служби зовнішньої розвідки України, військовозобов’язаних Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - відповідні органи управління центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).

Згідно частини 9 статті 29 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» військовозобов’язані та резервісти, яким надійшла повістка відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки України) на прибуття для призову на збори, зобов’язані прибути в пункт і в строк, зазначені у повістці.

Законодавець не передбачає заборони прибути військовозобов’язаного у ТЦК та СП без попереднього отримання повістки чи мобілізаційного розпорядження.

 

З аналізу вказаних нормативно-правових, вбачається, що для проходження огляду ВЛК слід прибути у ТЦК та СП, окрім того повинно  бути «бажання» військового комісара для скерування військовозобов’язаного на проходження лікарської комісії.

Згідно з п. 2.1. положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, що затверджене Наказом Міністра оборони України 14.08.2008 № 402, для проведення військово-лікарської експертизи створюються військово-лікарські комісії (далі - ВЛК), штатні та позаштатні (постійно і тимчасово діючі).

Пунктом 2.2 даного положення передбачено, що штатні ВЛК є військово-медичними установами. Вони мають гербову печатку, кутовий штамп та утримуються за окремим штатом. До штатних ВЛК належать: Центральна військово-лікарська комісія (далі - ЦВЛК); ВЛК регіону; ВЛК евакуаційного пункту; ВЛК пересувної госпітальної бази.

Пунктом 2.3.4. Положення ЦВЛК має право оглядати військовослужбовців та інших осіб, зазначених у пункті 1.2 розділу I цього Положення, а саме: допризовників, призовників; військовослужбовців та членів їхніх сімей; військовозобов'язаних, офіцерів запасу, які призиваються на військову службу за призовом осіб офіцерського складу, резервістів (кандидатів у резервісти); громадян, які приймаються на військову службу за контрактом і т.д.

В підсумку, якщо пройти ВЛК в за адресою прописки не виходить, ви маєте право звернутись в ЦВЛК.

Запис про придатність чи не придатність військовозобов’язаного до військової служби записується у військовий квиток громадянина, а тому такий документ буде виданий після отримання постанови (висновку) військово-лікарської комісії.

Для можливості задати додаткові запитання, чи отримати будь-яку індивідуальну консультацію, надаю вам свої контактні дані: +380673428213 (viber, telegram), або +380992635636. Також прошу вас поставити відгук за надану мною консультацію. Дякую.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram