Який порядок оформлення догляду (опіки) за матір'ю інвалідом?

Матір-інвалід (є довідка до акту огляду мсек), з чоловіком розлучена, інші діти інваліди. Потрібно на сина оформити догляд (опіку), оскільки він єдиний хто може здійснювати догляд. Як правильно оформити, який порядок, куди звертатись, з якою заявою і з якими документами, щоб оформити за нею догляд.

12.04.2022 09:49 17739

Консультація виконавця

Добрий день.

Слід зазначити, що оформлення догляду та встановлення опіки різні процедури, далі детальніше.

Порядок дій  для оформлення опіки(визнання особи недієздатною та втановлення опіки)

    Заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у тому числі неповнолітньої особи, чи визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у наркологічному або психіатричному закладі - за місцезнаходженням цього закладу. Але бажано до цього звернутися з документами до органу опіки та піклування(оскільки вони будуть приймати участь у справі та надавати висновок про доцільність встановлення опіки).

     Заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім’ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом (ч. 3 ст. 296 Цивільного процесуального кодексу України).

     У заяві про визнання фізичної особи недієздатною мають бути викладені обставини, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними (ч. 3 ст. 297 Цивільного процесуального кодексу України).

    Заява має містити вимогу/або окреме клопотання про призначення по справі судово-психіатричної експертизи, назву медичного закладу для проведеня експертизи, перелік запитань які необхідно поставити на вирішення експертизи. ( чи хворіє особа на психічне захворювання ? чи розуміє особа характер та зміст власних дій, чи може керувати ними і передбачати їх наслідки ? чи потребує особа призначення йому опікуна ?)

      Відповідно ч.2 ст.299 Цивільного процесуального кодексу України Судові витрати,пов'язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться за рахунок держави.

      Суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров’я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.         

     Встановлення опіки над особою, яка визнана недієздатною Суд, ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна.

      Рішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

      Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

      У мирний час весь судовий розгляд(в т.ч. експертиза) займали в середньому від 4 до 9 місяців, однак в умовах воєнного часу цей строк може бути більшим. Сама процедура не складна, однак багатошарова у зв’язку, що дієздатність особи має велике значення та охороняється законом.Стосовно опіки необхідно розуміти, що для іі встановлення необхідно, щоб людина мала психічний розлад або не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. 

 

    Стосовно оформлення огляду

      Для призначення компенсації непрацюючі працездатні особи, які здійснюють догляд за інвалідом І групи або особою, яка досягла 80-річного віку, подають в місцеві органи з питань соціального захисту населення заяву, форма якої затверджена наказом Міністерства соціальної політики України від 22 лютого 2012 року № 96 “Про затвердження форми Заяви про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій, субсидій та пільг”.

     Крім того, до заяви додаються: паспорт або документ, що посвідчує особу одержувача державної соціальної допомоги; довідка про перебування на обліку в органах Пенсійного фонду України або органах праці та соціального захисту населення — для особи, за якою здійснюється догляд; паспорт або документ, що посвідчує особу, за якою здійснюється догляд; документ, який підтверджує, що особа не працює: трудова книжка та довідка органів державної податкової служби довільної форми про те, що особа не перебуває на обліку у даному органі державної податкової служби як фізична особа — підприємець; за відсутності трудової книжки — заява особи із зазначенням причини відсутності трудової книжки; витяг з акта огляду медико-соціальної експертної комісії (для осіб, визнаних інвалідами І групи) — для особи, за якою здійснюється догляд.

    Питання врегульоване постановою КМУ №233(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/233-2019-п#Text). Строки у мирний час протягом 10 календарних днів.

    Таким чином, оформлення опіки(визнання недієздатною та встановлення опіки) провадиться у судовому порядку та тільки для осіб, що мають психічний розлад або не здатні усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, у Вашому випадку(якщо особа не має вищенаведених ознаків) підійде оформлення догляду, що подається до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення районних, районних у Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (крім Києва) рад (далі — місцеві органи з питань соціального захисту населення).

Якщо питання пов'язане з призовом на військову службу під час мобілізації

Згідно ст. 23 ЗУ " Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

Таким, чином для зільнення від призову у разі наявності вищенаведеного категорії, необхідно надати документи, що підтверджують родинні звязки(свідоцтво про народження), документи, що підтверджують особистість(паспорти, РНОКПП), довідку мсек(з планом реабілітації), посвідчення про інвалідність(пенсійне).

Якщо у Вас залишились додаткові питання  можете звертитися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(телефон у профілі).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram