Чи може людина з лав ЗСУ, яка отримала важкі поранення, виїхати з України на лікування?

Добрий день.

Мій батько служить в ЗСУ та декілька тижнів тому отримав важкі поранення.
В нього є пропозиція від Чеської лікарні щодо безкоштовного лікування. Чи є законні обставини

Чи є законні обставини перетину кордону в подібній ситуації? На разі він знаходиться в лікарні, тож ніякої довідки ВЛК в нього немає.
Є тільки виписка лікаря, коли він поступав у лікарню.

12.04.2022 13:26 1529

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
423 відгука (421 +) (2 -)
Консультацій: 1611
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня. Від 05.04.2022 року діє Порядок направлення осіб із складових сил оборони та сил безпеки, постраждалих у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на лікування за кордон, затверджений Постановою КМУ №411 від 05.04.2022 року.

Направленню для лікування за кордон з метою отримання медичної та/або реабілітаційної допомоги підлягають особи із складових сил оборони та сил безпеки, постраждалі у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України (далі - захисники України), за умови наявності висновку про необхідність направлення на лікування за кордон та письмового підтвердження готовності закладу охорони здоров’я іноземної держави на безоплатній основі прийняти на лікування.

Направлення захисників України на лікування за кордон ініціюється закладами охорони здоров’я, в яких вони перебувають на лікуванні та/або реабілітації, про що складається клопотання щодо необхідності направлення захисника України для лікування за кордон (далі - клопотання) у довільній формі.

У разі коли захисники України перебувають на лікуванні та/або реабілітації у закладах охорони здоров’я, які не належать до сфери управління державних органів, що входять до складу сектору безпеки і оборони, клопотання надсилаються такими закладами охорони здоров’я до відповідних закладів охорони здоров’я, які належать до сфери управління державних органів, що входять до складу сектору безпеки і оборони (далі - військово-медичні заклади), з такими документами:

- згода захисника України або його законного представника на лікування за кордоном (за умови наявності висновку про необхідність направлення на лікування за кордон та письмового підтвердження готовності закладу охорони здоров’я іноземної держави на безоплатній основі прийняти на лікування) з обов’язковим наданням однозначної згоди на обробку персональних даних, що стосуються медичної інформації;

- згода на обробку та передачу персональних даних закладам охорони здоров’я іноземних держав відповідно до законодавства у довільній формі;

- виписка з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого за формою, затвердженою МОЗ.

Наказом керівника військово-медичного закладу утворюється консиліум, до складу якого повинні входити не менше п’яти лікарів, щонайменше два з яких є працівниками закладів охорони здоров’я, які надають третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу та не належать до сфери управління державних органів, що входять до складу сектору безпеки і оборони. Залучення таких працівників здійснюється за погодженням з керівником закладу охорони здоров’я, в якому вони працевлаштовані.

Консиліум протягом трьох календарних днів від дати надходження здійснює розгляд клопотання, за результатами якого приймає рішення.

У разі прийняття рішення про необхідність направлення захисника України на лікування за кордон консиліум готує та підписує висновок за формою згідно з додатком 1.

У разі прийняття рішення про відсутність необхідності направлення захисника України на лікування за кордон консиліум готує та підписує висновок за формою згідно з додатком 2 та інформує про таке рішення заклад охорони здоров’я, який надіслав відповідне клопотання.

Військово-медичний заклад формує та надсилає до Командування Медичних сил Збройних Сил (далі - Командування Медичних сил):

- дозвіл керівника складової сил безпеки і оборони, до якого належить захисник України, на виїзд за кордон (крім закладів охорони здоров’я, що належать до сфери управління Міноборони);

- перелік захисників України, щодо яких наявні висновки про необхідність їх направлення на лікування за кордон, із зазначенням діагнозу/діагнозів та ускладнень відповідно до НК 025:2021 “Класифікатор хвороб та споріднених проблем охорони здоров’я”;

- висновки про необхідність направлення захисників України на лікування за кордон;

Після узагальнення інформації, отриманої від військово-медичного закладу, Командування Медичних сил надсилає на розгляд МОЗ в електронній формі лист-направлення з копіями документів, зазначених у пункті 4  Порядку, та копіями дозволів на виїзд за кордон для захисників України, що підпорядковуються Міноборони.

Після надходження до МОЗ листа-направлення з повним переліком документів, зазначених у пункті 4 цього Порядку, МОЗ протягом двох робочих днів з дати реєстрації листа-направлення надсилає до МЗС запит з проханням підтвердити можливість надання на безоплатній основі медичних послуг іноземними закладами охорони здоров’я, які вже подали пропозиції щодо прийняття на лікування захисників України (далі -запит).

Разом із запитом МОЗ надсилає до МЗС перелік захисників України, щодо яких наявні висновки про необхідність їх направлення на лікування за кордон, із зазначенням діагнозу/діагнозів та ускладнень відповідно до НК 025:2021 “Класифікатор хвороб та споріднених проблем охорони здоров’я”.

МЗС через закордонні дипломатичні установи України протягом 10 календарних днів надсилає МОЗ лист, що підтверджує готовність закладів охорони здоров’я іноземних держав на безоплатній основі прийняти на лікування конкретних захисників України з надісланого переліку.

У разі коли у МОЗ відсутні пропозиції закладів охорони здоров’я іноземних держав щодо прийняття на лікування захисників України з відповідним діагнозом або щодо конкретного захисника України з надісланого переліку відсутнє підтвердження готовності закладу охорони здоров’я іноземної держави на безоплатній основі прийняти на лікування, МОЗ та МЗС вживають заходів для пошуку відповідних закладів охорони здоров’я іноземних держав.

МОЗ протягом двох календарних днів листом інформує Командування Медичних сил та Адміністрацію Держприкордонслужби про погоджений з іноземною стороною перелік захисників України, яких заклади охорони здоров’я іноземних держав можуть прийняти на лікування за кордоном.

На підставі листа МОЗ Командування Медичних сил забезпечує формування пакета супровідних документів, що включає оригінали документів, зазначених у пункті 4 цього Порядку, та у разі потреби інші документи на запит закладів охорони здоров’я іноземних держав.

Транспортування захисників України згідно з переліком захисників України, яких заклади охорони здоров’я іноземних держав можуть прийняти на лікування за кордоном, до державного кордону організовує Міноборони за сприяння МЗС, МВС, Адміністрації Держприкордонслужби та МОЗ. Після перетину державного кордону транспортування до закладів охорони здоров’я іноземних держав здійснюється за сприяння МЗС та МОЗ.

Супровід захисників України під час лікування у закладі охорони здоров’я відповідної держави перебування здійснює МЗС через закордонні дипломатичні установи України.

Витрати, пов’язані з направленням захисників України на лікування за кордон, відшкодовуються за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством.

Це повна процедура направлення на лікування захисника ЗСУ на лікування за кордон через заклад в офіційному порядку через заклад лікування. Можна піти через нього. 

Інший варіант, це звільнення з ЗСУ на підставі пп. б п. 3 ч. 5 ст.26 ЗУ "Про ВО і ВС" відповідно до якого з моменту оголошення мобілізації - протягом строку її проведення, який визначається рішенням Президента України, та з моменту введення воєнного стану - до оголошення демобілізації військовослужбовці звільняються за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку.

Тобто якщо, отримані поранення виключають придатність до ВС можна спробувати в командування рапортом попросити направити на ВЛК, після відповідного висновку ВЛК та звільнення ваш батько зможе перетнути кордон на підставі ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та п. 2-6 Правил перетину державного кордону та зможе пройти лікування в приватному порядку якщо це відповідає умовам пропозиції лікарні.

В даному випадку я б радив використовувати шлях через офіційний порядок згідно Постановою КМУ №411 від 05.04.2022 року.

Нехай батько попросить у клініки в Чехії, письмове офіційне підтвердження готовності прийняти його на лікування безкоштовно. З вказаним підтвердженням необхідно буде звернутись до лікаря який веде вашого батька або до завідувача відділення де він лікується, щоб ці особи ініціювали процедуру передбачену Постановою КМУ №411 від 05.04.2022 року. 

Бажаю успіху! Батьку швидкого одужання. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram