Чи маю я право на спадщину?

Доброго дня. На мене був складений заповіт від людини, з якою ми рідня в четвертому поколінні. Через два роки заповіт був складений на користь іншої сторонньої людини спадкодавцю. Потім через рік заповіт був складений теж на сторонню людину спадкодавцю, яка і подала на спадщину. Чи маю я право на спадщину? І чи в умовах воєнного стану продовжена подача документів? Так як, сьогодні виповнюється 6 місяців з дня смерті спадкодавця, тобто помер він 13.10.2021.

13.04.2022 12:14 1444

Консультація виконавця

Олександр Старенков
Адвокат
У сервісі: 5 років
84 відгука (82 +) (2 -)
Консультацій: 234

Доброго дня!

Щиро вдячний, що вибрали саме мене!

На жаль відповідно до статті 1254 Цивільного кодексу  України, Ваш заповіт скасовано.  Так як відповідно до зазначеної статті Заповідач має право у будь-який час скасувати заповіт.

Заповідач має право у будь-який час скласти новий заповіт.

Заповіт, який було складено пізніше, скасовує попередній заповіт повністю або у тій частині, в якій він йому суперечить. Кожний новий заповіт скасовує попередній і не відновлює заповіту, який заповідач склав перед ним.

  1. Якщо новий заповіт, складений заповідачем, був визнаний недійсним, чинність попереднього заповіту не відновлюється, крім випадків, встановлених статтями 225і 231цього Кодексу.

Стаття 225. Правові наслідки вчинення правочину дієздатною фізичною особою, яка у момент його вчинення не усвідомлювала значення своїх дій та (або) не могла керувати ними

  1. Правочин, який дієздатна фізична особа вчинила у момент, коли вона не усвідомлювала значення своїх дій та (або) не могла керувати ними, може бути визнаний судом недійсним за позовом цієї особи, а в разі її смерті - за позовом інших осіб, чиї цивільні права або інтереси порушені.
  2. У разі наступного визнання фізичної особи, яка вчинила правочин, недієздатною позов про визнання правочину недійсним може пред'явити її опікун.
  3. Сторона, яка знала про стан фізичної особи у момент вчинення правочину, зобов'язана відшкодувати їй моральну шкоду, завдану у зв'язку із вчиненням такого правочину.

Стаття 231. Правові наслідки правочину, який вчинено під впливом насильства

  1. Правочин, вчинений особою проти її справжньої волі внаслідок застосування до неї фізичного чи психічного тиску з боку другої сторони або з боку іншої особи, визнається судом недійсним.
  2. Винна сторона (інша особа), яка застосувала фізичний або психічний тиск до другої сторони, зобов'язана відшкодувати їй збитки у подвійному розмірі та моральну шкоду, що завдані у зв'язку з вчиненням цього правочину.

Обставини встановлених статтями 225 і 231 цього Цивільного кодексу  України необхідно доказувати, на що мають бути відповідні належні та достатні докази, які мають бути до та на момент складання заповіту

Якщо Вам, була корисна та сподобалася моя консультація, прошу залишити відгук. У подальшому, якщо виникли питання, звертатися за телефонами: 0972426086 та 0930995811 або E-mail: starenkow@ukr.net

Заздалегідь вдячний!

З повагою,

Адвокат Олександр Старенков

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram